Ρυθμίσεις – εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάλογα με το ύψος και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, ζητά από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, με στόχο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από σήμερα και έως το τέλος Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό κατά το οποίο κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Βάσει αυτών, κάθε τράπεζα ανά μήνα θα έχει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητά της να πιάνει το στόχο αυτό. Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, οι τράπεζες ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών είναι:

Ads
  • Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας
  • Πληρωμή ενός μέρους του δανείου και πάγωμα του υπολοίπου για διάστημα που θα συμφωνηθεί
  • Επιμήκυνση του δανείου πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη
  • Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου εκ μέρους του δανειολήπτη

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να μη δεχτεί μια «άδικη και απάνθρωπη λύση, για τα κόκκινα δάνεια». Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναφέρει σε συνεργάτες του ότι είναι αισιόδοξος ότι τελικά θα κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων και θα εξασφαλίσει μια δίκαιη πολιτική λύση. Πρόθεσή του είναι η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για τους δανειολήπτες εκείνους, οι οποίοι δικαιολογημένα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων για τα στεγαστικά τους δάνεια. 

«Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο – για πρώτη φορά – να ικανοποιήσουμε τα 46 από τα 48 προαπαιτούμενα παρά τις προφανείς δυσκολίες και γνωρίζοντας την επιβάρυνση των πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια άδικη και απάνθρωπη λύση για τα κόκκινα δάνεια στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες. Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με πολιτικό τρόπο για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», φέρεται να ξεκαθάρισε μιλώντας σε συνεργάτες του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει όλες τις πτυχές του «καυτού» φακέλου και στον Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.