Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων της τάξης των 3,5 δις ευρώ – 2% του ΑΕΠ – είτε με «ρήτρα ακύρωσης», είτε με την μορφή ενός σκληρού κόφτη, είναι το τίμημα που καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο και να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση.

Ads

Είναι ένα τίμημα αρκούντως υψηλό και δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικά καθώς ακόμη παραμένει ασαφές εάν θα περιλαμβάνει και τα «αντισταθμιστικά οφέλη» των μεσοπρόθεμων μέτρων για το χρέος – είναι, όμως, και η μόνη εναλλακτική συμβιβασμού που προσφέρουν μέχρι στιγμής οι δανειστές προκειμένου να υπερκεραστεί η εμπρηστική κόντρα (;) ΔΝΤ και Γερμανίας και να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν ανοίξει το ναρκοπέδιο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Πενταμερής Τσκαλώτου – θεσμών

Σαφέστερη εικόνα ως προς το πλαίσιο τουλάχιστον της εν λόγω πρότασης αναμένεται να δοθεί στη πενταμερή συνάντηση που – πλην απροόπτου – θα έχουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσααλώτος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ads

Η πενταμερής συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών εντάσσεται στις προαναγγελθείσες διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες Ντάισελμπλουμ, ενώ τα τρία επόμενα 24ωρα έως την Κυριακή θεωρούνται πλέον τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την Αθήνα, καταλυτικά για να διαφανεί εάν υπάρχει προοπτικήγια «περίγραμμα συμφωνίας» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Την πρόταση των δανειστών για τη λήψη προληπτικών μέτρων για μετά το 2018 της τάξης του 2% του ΑΕΠ επιβεβαίωσαν χθες στο βράδυ στο πρακτορείο Bloomberg δύο ευρωπαϊκές πηγές, με την επισήμανση ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως ανέφεραν χθες το βράδυ κοινοτικές πηγές, πρόκειται για την «πιο ήπια εκδοχή που μπορεί να προσφερθεί στην Ελλάδα» ενώπιον της απαίτησης του ΔΝΤ για μέτρα τουλάχιστον 4,5 δις και της παράλληλης, εκβιαστικής αξίωσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πάσει θυσία συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το σχέδιο της Κομισιόν και το ΔΝΤ

Σύμφωνα με άλλες πηγές η εν λόγω πρόταση συνοδεύεται και από σχέδιο της Κομισιόν που περιλαμβάνει και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – πρόκειται, ωστόσο, για πληροφορία που ακόμη δεν διασταυρώνεται και τελεί υπό την αίρεση των χθεσινών αμφίσημων μηνυμάτων από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις επέμεινε στην ανάγκη για άμεσες «μεταρρυθμίσεις» από την Ελλάδα στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα – ήτοι, για μείωση αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων – απέφυγε ωστόσο, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, να επαναβεβαιώσει και την έτερη απαίτηση του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους, δηλαδή την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παραμένουν το «κλειδί» της απεμπλοκής, καθώς αποτελούν και την προϋπόθεση που θέτει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι

Με αυτά τα δεδομένα, και στη σκιά της πολεμικής – και προεκλογικής – ρητορικής Σόιμπλε, οι εξελίξεις των επόμενων 24ώρων θα καθοριστούν και από τα όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Ντράγκι στο Βερολίνο για το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία διαρροή.

Στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, πάντως, δεν διέλαθε της προσοχής η χθεσινοβραδυνή δήλωση Μέρκελ ότι «για μένα δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης» – μια δήλωση, η οποία εκλαμβάνεται και ως διαφοροποίηση από τις δεδηλωμένες επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, ουδεμία επίσημη τοποθέτηση αναμένεται πριν από την συνάντηση Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ πάγια θέση παραμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που δεν θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση.

Στόχος το «package deal»

«Ο στόχος για package deal («συμφωνια πακέτο»)παραμένει, ανεξαρτήτως από την τεχνική φόρμουλα που θα βρεθεί για κλείσει το θέμα. Και package deal σημαίνει οπωσδήποτε ένταξη της Ελλάδας στο QE», έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας.

Στην περίπτωση που διαφανεί ότι το εν λόγω «package deal» είναι εφικτό, το βασικό κυβερνητικό σενάριο περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα των 7.500 με 7.000 ευρώ και ένταξη στον κόφτη της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Χουλιαράκης: Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα…

Κεντρική, δε, κυβερνητική γραμμή και επιλογή – παρά τις ενστάσεις και εισηγήσεις υπέρ «καθυστερήσεων» από ορισμένα – κυβερνητικά στελέχη – παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου.

«Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ από το Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αποτυπώνοντας και την αγωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση για τις πιθανές συνέπειες ενός νέου, μακράς διάρκειας, διαπραγματευτικού θρίλερ…