Εναλλασσόμενα lockdown μέχρι τον Μάρτιο για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Οι επιστήμονες που θεωρούν πως οι τρεις εβδομάδες «λουκέτου» που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι απλώς η αρχή μιας νέας σειράς «lockdown» διαρκώς πληθαίνουν με ορισμένους να εκφράζουν αμφιβολίες ακόμα κι αν θα γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα. 

Ads

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN για τα διαδοχικά lockdown είπε: «η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα “μινι” lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, που μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα θα “στοιχίσει” 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε».

«Η εικόνα της διασποράς είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, προβλέποντας όμως μείωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου. «Από τις 10 του μήνα -όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000- θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τις 30 Νοεμβρίου, όπως είπε, «βγαίνουμε από την καθολική καραντίνα με περιοριστικά μέτρα. Προτείνουμε πολύ προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης, πιθανώς τα μπαρ να μην ανοίξουν. Υπάρχουν κομμάτια της εστίασης που ξέρουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν εστίες διασποράς». «Η εστίαση νομίζω πως θα ανοίξει ξανά γιατί είμαστε Έλληνες και έχουμε επιχειρηματικό δαιμόνιο» απάντησε σε ερώτηση για τους επιχειρηματίες που ενδεχομένως δεν μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην εστίαση αν δεν ανοίξουν μετά τον Νοέμβριο.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως μετά το lockdown του Νοεμβρίου «χρειάζεται προσεκτικό πλάνο σε επίπεδο τομέα. Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο». Σε ερώτηση για το αν θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και «ως προς το εμπόριο και την κίνηση στην αγορά, νομίζω πως μπορούμε να είμαστε ανοιχτά αν εφαρμόσουμε τώρα το lockdown».

Ads

Γιορτές με καραντίνα;

Την ίδια ώρα πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνουμε γιορτές με καραντίνα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Βασικός δείκτης λήψης αποφάσεων είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες μέρες, διπλασιάστηκαν σε σχέση με την πρώτη περίοδο της επιδημίας πέρσι την άνοιξη. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι μόλις σε 24 ώρες είχαμε 295 εισαγωγές ασθενών με Covid.

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει το lockdown έως και τα Χριστούγεννα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Σήμερα ξεκίνησε η καραντίνα και από την τήρηση των μέτρων θα κριθεί εάν θα ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα, κάτι που είναι ο στόχος της κυβέρνησης αφού περάσουν αυτές οι τρεις εβδομάδες, ενώ από την τήρηση των μέτρων θα εξαρτηθεί και το “χτύπημα” στην οικονομία μας», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Επί της ουσίας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με νοσηλείες και γιατρούς στο «κόκκινο» λόγω ελλείψεων προσωπικού και κλινών.
Μάλιστα στις δηλώσεις του μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, το οποίο βέβαια απέκλειε κατηγορηματικά νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έθεσε ως στόχο ώστε να αρθούν τα μέτρα, τα 300- 400 κρούσματα ημερησίως.

«Το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι τα κριτήρια αυτά που θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε στο τέλος του μήνα. Είναι πολλά τα κριτήρια αλλά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο αυτό που είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να μπορούμε να συμβιώσουμε με τον ιό, ήταν του Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε 200,300, 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Ξαφνικά όταν άρχισε να γίνεται 800, 1500 και 2000 η πίεση στο σύστημα υγείας έγινε πολύ μεγάλη και απότομη. Άρα, με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο» είπε o Στ. Πέτσας.

Δηκτικά ωστόσο σχολίασε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η καραντίνα θα αρθεί μόλις τα κρούσματα φτάσουν στα 300, ο λοιμωξιολόγος, μέλος επιστημονικής επιτροπής υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς. «Δεν ξέρω πώς βγαίνουν τα νούμερα και πώς τα λένε», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ενώ για τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την επιβολή ή μη της καραντίνας τόνισε, «Δεν ξέρω τι συζητάνε στο Μαξίμου, υπήρξε δυσαρμονία με τις δηλώσεις. Άλλες δηλώσεις έγιναν το πρωί, άλλες αποφάσεις βγήκαν το απόγευμα». Πάντως κι αυτός δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν τα μέτρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα.

Από την πλευρά του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε πως πιθανότερο σενάριο είναι να βγάλουμε ολόκληρο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. «Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία. Όπως επισήμανε το πότε θα επιβληθεί το επόμενο εξαρτάται από τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου.

«Λουκέτο» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων που έχει ανακοινωθεί, βλέπει και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε πως «θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου». «Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά», πρόσθεσε.

Καλό Πάσχα…; 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη τόνισε πως αν δεν αποδώσουν τα μέτρα «φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους», εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες ακόμη και για το αν θα γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά. 

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Όσο για τις γιορτές των Χριστουγέννων σημείωσε: «Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο […] Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο».