Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει χαοτική. Ο καταυλισμός, εξαιτίας των βροχών, θυμίζει έναν απέραντο λασπότοπο, ενώ ο δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους – άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά – που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων σε νέα κέντρα φιλοξενίας, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, εντός των επόμενων ημερών.

Ads

Ο Βαλκανικός Διάδρομος παραμένει ερμητικά κλειστός. Η Σλοβενία έβαλε φρένο στη ροή προσφύγων – μεταναστών, αναγκάζοντας τη Σερβία να την ακολουθήσει, ενώ η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα και απαιτεί από τη γειτονική Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ποπόσκι συνέδεσε την όποια είσοδο προσφύγων στη χώρα του τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των συνόρων από τις βορειότερες χώρες. Το ζήτημα των κλειστών συνόρων έχει παραπεμφθεί για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου. Συνολικά στη χώρα εκτιμάται πως βρίσκονται 35.000 πρόσφυγες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε εκκένωση της Ειδομένης και στη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Εξάλλου ήδη μερικές δεκάδες πρόσφυγες, απελπισμένοι από την κατάσταση, αποχωρούν από την περιοχή με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας στο Spiegel, επιβεβαίωσε πως θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως σημείωσε «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί». Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μετά και τις καταγγελίες προσφύγων για εισιτήρια των 50 ευρώ ανά άτομο χωρίς αντίκρισμα, ζήτησε από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων να σταματήσει η έκδοση εισιτηρίων λεωφορείων για την Ειδομένη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται πως πολλοί πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και αντίτιμο για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία στην Ειδομένη.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο η περιοχή της Ειδομένης δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες, περίπου 8.500 με βάση τα τελευταία στοιχεία, δίνουν μάχη και με τις καιρικές συνθήκες. Η δυνατότητα θέρμανσης είναι περιορισμένη, καθώς η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές. Όταν αυτό γίνεται εφικτό, οι άνθρωποι προσπαθώντας να ζεσταθούν ρίχνουν στις φλόγες κάθε υλικό που έχουν στη διάθεσή του – πλαστικά, σκουπίδια κλπ – με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά για ένα γεύμα.

Αν και η κατάσταση είναι δύσκολη, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος επισημαίνει πως «δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας», όπως πολλοί αναφέρουν. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή. «Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.