Το σχέδιο Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ – αλά Ολυμπιακή, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε – αποτελεί στον πυρήνα του ένα σχέδιο πώλησης των «φιλέτων» της εταιρείας, των «κομματιών» δηλαδή που είναι αποκλειστικά κερδοφόρα. Παράλληλα βρίθει σκιών και στο επικοινωνιακό κομμάτι, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να το «πουλήσει» στους πολίτες. 

Ads

Η κυβερνητική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στηρίχθηκε εν πολλοίς από τα στελέχη της ΝΔ στην καταστροφολογία που διοχετεύτηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περί κατάρρευσης της εταιρείας και σε δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποστήριξε «πώς μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τη ΔΕΗ». Πρόκειται ακριβώς για την ίδια πρακτική που ακολούθησε και επί Ολυμπιακής, όταν διατεινόταν ότι κανείς δεν θα την έπαιρνε και τελικά πουλήθηκε για 177,2 εκατ. ευρώ. 

Η απαξίωση μιας εταιρείας πριν την πώλησή της είναι μάλλον αντεπιχειρηματική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα είναι μια πάγια τακτική για να προωθηθούν ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του κράτους. Το ερώτημα στην περίπτωση της ΔΕΗ κατά πόσο η σχετική καταστροφολογία έχει πραγματική βάση. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο tvxs.gr, αναφέρει ότι πράγματι υπάρχει «ένα πρόβλημα ρευστότητας με την εταιρεία και κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του σε αυτό», ωστόσο, τονίζει ότι «είναι απόλυτα διαχειρίσιμο». «Όποιος λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι απόλυτα διαχειρίσιμο έχει άλλους στόχους. Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιεί τεράστιες επενδύσεις κάθε χρόνο στη χώρα και βεβαίως μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις της, ως όμιλος». 

Πουλώντας την κερδοφορία 

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, στις προγραμματικές του δηλώσεις την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή δηλαδή του δικτύου διανομής του ρεύματος και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς του ρεύματος. Πρόκειται για δυο φορείς με καθαρή κερδοφορία. 

Ads

«Είναι μια εμμονή σε μια προσέγγιση, κυρίως ιδεολογική, που αφορά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Εμφανίζεται μια κυβέρνηση και λέει ότι για να σώσουμε τη ΔΕΗ πρέπει να πουλήσουμε. Αλλά κανείς δεν απαντά στο γιατί πρέπει να πουλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ που είναι κερδοφόρος. Ή στο γιατί προσπαθούσαν και πάλι να πουλήσουν τη ΔΕΗ το 2014 που ήταν ολόκληρη η εταιρεία κερδοφόρα, όπως λένε και οι ίδιοι», σημειώνει ο Γιώργος Αδαμίδης. 

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, σημειώνει ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ είναι δυο εταιρείες που ασκούν μονοπωλιακή δραστηριότητα. Το μόνο που έχουν είναι κέρδη. Αν πουληθεί θα το πάρει ένας ιδιώτης, ο οποίος δεν θα ρισκάρει απολύτως τίποτα. Η ίδια η έννοια του επιχειρείν εμπεριέχει ένα ρίσκο. Αν πάρει μια εταιρεία που έχει μόνο κέρδη δεν ανταγωνίζεται κανέναν. Δεν καταλαβαίνω πως οι θιασώτες του ανταγωνισμού θέλουν να παραχωρήσουν ένα κρατικό μονοπώλιο στους ιδιώτες. Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που θα καταλήξει στο να κερδοσκοπούν οι υποτιθέμενοι ‘επενδυτές’ επί των καταναλωτών».

Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης προσθέτει ότι τα θετικά μέτρα που εμφανίζεται να έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση ως μέτρα σωτηρίας στη ΔΕΗ, «είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα και διά στόματος του κ. Παναγιωτάκη στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιουνίου. Αν και το σχέδιο διάσωσης αυτό, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα». Για παράδειγμα τα μέτρα για το σαφάρι των κακοπληρωτών, η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που εισάχθηκαν με το τρίτο μνημόνιο – και έβαλαν μέσα κατά 300.000.000 εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΗ -, η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ήταν ήδη προδιαγεγραμμένα «να τελειώσουν στο τέλος της χρονιάς». 

Αυξάνοντας τα τιμολόγια

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα θέματα των ημερών σχεδόν καθόλου λόγος δεν έχει γίνει για τις αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια του ρεύματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κάτι που έφερε άμεσα μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Η μείωση αυτή ακυρώνεται αφού το επόμενο χρονικό διάστημα τα τιμολόγια θα αυξηθούν. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές από το βήμα της Βουλής υποσχόμενος ότι το τελικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή θα είναι ουδέτερο επειδή θα υπάρξουν αντισταθμιστικές μειώσεις σε άλλες χρεώσεις – το ΦΠΑ που μείωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η μείωση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που προανήγγειλε ο ίδιος. Το ζήτημα εδώ είναι ότι κανείς καταναλωτής δεν θα δει τη μείωση του ΦΠΑ στην τσέπη του.  «Το ότι εμείς θα αυξήσουμε τα τιμολόγια αλλά την αύξηση αυτή δεν θα την καταλάβει ο καταναλωτής γιατί θα εξισορροπηθεί με τη μείωση που προέκυψε από τον ΦΠΑ δεν είναι λογική. Η πραγματικότητα είναι ότι τα τιμολόγια αυξάνονται», λέει ο κ. Αδαμίδης. 

Ζημίες και οφειλές 

Στο οικονομικό κομμάτι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει το ζήτημα των ζημιών και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Όσον αφορά το πρώτο, ο κ. Αδαμίδης εξηγεί ότι οι ζημίες που έχει η εταιρεία είναι σε μεγάλο βαθμό και λογιστικά μεγέθη. Πρόκειται δηλαδή για υποχρεωτικές εγγραφές που γίνονται στους ισολογισμούς της εταιρείας με βάση τα διεθνή πρότυπα αλλά δεν είναι άμεσα απαιτητές από κανέναν. Για παράδειγμα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί, αφορούν την περίπτωση που η εταιρεία θα απολύσει όλο το προσωπικό και θα δώσει τις αποζημιώσεις. «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα συμβεί ποτέ», εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. 

Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα μεγέθη. Απαιτήσεις από φορείς που εμπλέκονται με την ενέργεια αλλά για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις ή εγγραφές για χρήματα που η εταιρεία έχει αποδώσει χωρίς να έχει εισπράξει από τους καταναλωτές. Αυτά ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα όντως πολυπαραγοντικό, όπως είπε και ο υπουργός, αλλά η ΔΕΗ ούτε χρειάζεται, ούτε πρέπει να εκποιήσει τα ασημικά της για να το λύσει», εκτιμά ο Γιώργος Αδαμίδης. 

Αναφορικά με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, που αγγίζουν σε σύνολο τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αυτές αφορούν και οικιακά και βιομηχανικά και τιμολόγια υψηλής τάσης. Στους 60.000 που έχουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και συνολικά αγγίζουν τα 800.000.000 εκατομμύρια είναι και οικιακοί καταναλωτές – κάποιοι από τους οποίους μάλιστα πλαστογράφησαν και δικαιολογητικά για να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο – αλλά και επιχειρήσεις. 

«Αυτά έχουν εντοπιστεί και δοθεί εδώ και πολλά χρόνια στη δημοσιότητα», τονίζει ο Γιώργος Αδαμίδης και προσθέτει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Το ζήτημα των επιχειρήσεων είναι το πιο λεπτό. Για παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ χρωστά 300.000 ευρώ. Είναι μια επιχείρηση με 1500 εργαζομένους. Επιπλέον η ίδια η ΔΕΗ έχει μετοχές στη ΛΑΡΚΟ. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα από την νέα πολιτική ηγεσία», σημειώνει ο κ. Αδαμίδης. 

Η ΔΕΗ είναι η «Εθνική Ελλάδας»

Για την λύση των προβλημάτων «σχέδια διάσωσης υπάρχουν», αρκεί να θέλει κανείς να τα εφαρμόσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι Εθνική Ελλάδος. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί και οι παράγοντες της αγοράς και η κυβέρνηση ότι ο μοναδικός σκοπός αυτής της εταιρείας είναι να παρέχει σωστές υπηρεσίες, σε προσιτές τιμές για τον καταναλωτή. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε δυο – τρία πράγματα. Στο πως θα αποπληρωθούν τα χρήματα που χρωστούν οι καταναλωτές. Στο να δοθούν τα χρήματα που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στη ΔΕΗ. Στο να σταματήσουν οι στρεβλώσεις. Όταν ένας καταναλωτής παίρνει ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ στα χέρια του παθαίνει ένα μικρό εγκεφαλικό γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι πληρώνει και γιατί για το ρεύμα πληρώνει λιγότερο από ότι για όλα τα υπόλοιπα. Αν γίνουν αυτά, δεν χρειάζεται καμία ιδιωτικοποίηση. Γιατί η ιδιωτικοποίηση στόχο έχει το κέρδος του ιδιώτη». 

Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «έχει ειλημμένες αποφάσεις ήδη από το 2010 όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά με το σχέδιο Παπακωνσταντίνου, το ξεπούλημα των ασημικών της χώρας. Για τη ΔΕΗ ήταν το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Μετά ήρθε η μικρή ΔΕΗ και μετά το σχέδιο της υποτιθέμενης αποεπένδυσης με το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί γιατί ο λιγνίτης βάλλεται πανταχόθεν άρα δεν είναι ελκυστικό πακέτο. Τα νερά είναι αυτά που θέλουν (σ.σ. τα υδροηλεκτρικά). Τώρα έχουμε μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο σχέδιο. Προφανώς η κυβέρνηση έχει και το χρόνο και την πίστωση για να εξηγήσει και σε εμάς και κυρίως στους καταναλωτές για πιο λόγο θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Ποιος θα κερδίσει από την ιδιωτικοποίηση;». 

«Από εμάς η μάχη θα δοθεί στο πεδίο των καταναλωτών. Εμείς δεν θέτουμε ζητήματα συντεχνίας, βάζουμε τα ζητήματα με όρους κοινωνίας. Δεν υπάρχει πρόβλημα στους εργαζομένους της ΔΕΗ», σημειώνει ο Γιώργος Αδαμίδης και καταλήγει: «το λέω, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι εμείς αντιδρούμε συντεχνιακά. Ίσα, ίσα. Έχει εμφανίσει (σ.σ. ο υπουργός) και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά εμείς γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα. Άρα δεν έχει κάτι να φοβηθεί ο εργαζόμενος. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι αυτοί είναι που θα έχουν πρόβλημα».