Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι οι πρόσφυγες που ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Ads

Τουλάχιστον 10 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης έχουν ήδη ξεκινήσει για την περιοχή, όπου θα εγκατασταθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση που θα γίνει «ήπια» και «σταδιακά», σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. 

Στην επιχείρηση θα συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που θα καταγράφει και θα ενημερώνει απευθείας το κέντρο επιχειρήσεων του αρχηγείου καθώς και μεταφραστές για να ενημερώνουν τους πρόσφυγες. 

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στόχος της επιχείρησης είναι η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, ενώ βασική προτεραιότητα των αστυνομικών που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι να μην υπάρξει ένταση και βία.

Ads

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς η μεταφορά των προσφύγων θα γίνει σταδιακά. Ήδη από το πρωί από την Ειδομένη έχουν αναχωρήσει αρκετά λεωφορεία με πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε πρώην βιομηχανικούς χώρους που προετοίμασε η κυβέρνηση. Εξήγησε ότι αναζητούνται κι άλλοι χώροι. 

Ο Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη και διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση – σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».