Αλλαγή πολιτικού – κι ενδεχομένως και πολιτειακού – σκηνικού, εκ βάθρων μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, αλλά και αλλαγή ατζέντας από τη «μνημονιακή μιζέρια» στις μεγάλες θεσμικές τομές φιλοδοξεί να φέρει το σχέδιο Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ads

Η επιλογή του timing, της διαδικασίας και των συμβολισμών είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία, όσο και την επικοινωνιακή της στρατηγική. Στο δεύτερο μέτωπο, το επικοινωνιακό, η εισήγηση που επικράτησε και αποτελεί πλέον και τον βασικό σχεδιασμό του Μαξίμου είναι εκείνη που θέλει να αξιοποιείται το διαπραγματευτικό διάλειμμα του καλοκαιριού για να δοθεί ανάσα μετά το βαρύ πακέτο των μνημονιακών μέτρων αλλά και να ανακτηθεί η πρωτοβουλία στη διαμόρφωση της καθημερινής πολιτικής ατζέντας.
 
«Δεν θα φτιάχνει την ατζέντα το… Πρώτο Θέμα»
 
Η αποτίμηση των τελευταίων μηνών, άλλωστε, κατέδειξε ελλείμματα επικοινωνιακής διαχείρισης, με στελέχη του Μαξίμου να διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται συχνά αμυνόμενη και απολογούμενη, είτε στην παραπληροφόρηση συγκεκριμένων media, είτε σε μεγάλα ζητήματα – όπως εσχάτως τα εργασιακά – τα οποία δεν επέλεξε η ίδια να ανοίξει και δεν έχει ακόμη σχεδιάσει την τελική πολιτική της γραμμή.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το όποιο «Πρώτο Θέμα» να διαμορφώνει το κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει: «Ούτε, φυσικά, μπορούμε να διαλύσουμε την κοινωνία κάνοντας όλο το καλοκαίρι… πρόβα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά – μια διαπραγμάτευση, που δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Οκτώβρη».

Πεποίθηση, δε, των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι ο καθημερινός βομβαρδισμός με νέους… Αρμαγεδώνες, ψευδείς και ημι-ψευδείς «ειδήσεις» αποτελεί συντονισμένο σχέδιο συγκεκριμένων πολιτικών, επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων που ουδέποτε εγκατέλειψαν την ιδέα της «αριστερής παρένθεσης» και στοχεύουν στην διαρκή φθορά της κυβέρνησης.

Ads

Η πεποίθηση αυτή μέτρησε σημαντικά και στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού να τεθεί άμεσα σε τροχιά το σχέδιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των μεγάλων θεσμικών αλλαγών – σ’ ένα πεδίο, άλλωστε, που θεωρείται προνομιακό για μια αριστερή κυβέρνηση και πρόσφορο για ριζοσπαστικές τομές οι οποίες, ελέω διεθνούς επιτροπείας, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην οικονομία.

Ο εκλογικός νόμος, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

Πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης, όμως, αυτή καθ’ αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση θεωρείται στο Μαξίμου και όπλο ευρύτερων – «δημιουργικών και χρήσιμων», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – πολιτικών διεργασιών και αλλαγών.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου «στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής» όπως επιβεβαίωσε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα «στριμώξει» εκ των πραγμάτων μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνάμεις της… ζαλισμένης κεντροαριστεράς και του θολού κέντρου, ήτοι και πρώτα απ’ όλους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Το δε στρίμωγμα θα ενταθεί εάν επικρατήσει, τελικά, η εισήγηση που θέλει να δίνεται – περιορισμένο έστω – μπόνους εδρών διακυβέρνησης και σε κόμματα τα οποία έχουν δεσμευτεί προεκλογικά με προγραμματικές συνεργασίες.

Με τις δημοσκοπήσεις να φέρουν το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο περί το 4% και με τουλάχιστον άλλα πέντε κόμματα να κινούνται περί το 1,5% με 2,5%, ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

«Κάποιοι μπορεί να αναγκαστούν να διαλέξουν οριστικά με ποιούς θα πάνε και ποιούς θα αφήσουν», επισημαίνει με νόημα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το εκλογικό σύστημα.

Η ΝΔ κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαφορετικού τύπου, αλλά εξίσου έντονο «στρίμωγμα», μπορεί να νιώσει και η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που προχωρήσει τελικά και το σενάριο για απ’ ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο διαχρονικός «ψίθυρος» ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ενδιαφερόταν για το ύπατο αξίωμα υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος θα εκλέγεται άμεσα από τον λαό, αρκεί για να προκαλέσει δονήσεις στις χρονίως αντίπαλες βαρονείες της συντηρητικής παράταξης…