Την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τα Τίρανα και τα Σκόπια έχει βάλει πλέον η Χρυσή Αυγή στο πρόγραμμά της, θέτοντας σε κίνδυνο τις διακρατικές σχέσεις. Πριν από λίγες μέρες το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε «έμμεσο» διάβημα προς την Ελλάδα, ενοχλημένο από την εθνικιστική δράση της Χρυσής Αυγής εντός των αλβανικών συνόρων. Χθες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για έρευνα γύρω από τους ελέγχους που έκαναν μέλη της Χρυσής Αυγής στα διερχόμενα από την FYROM αυτοκίνητα στα σύνορα της Δοϊράνης.

Ads

 
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
 
 
Εθνικιστικές κόντρες & νεκροταφεία
 
Στην Αλβανία, στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, το εθνικιστικό κλίμα είναι πολύ έντονο. Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (Aleanca Kuqezi) ήταν κίνημα των φιλάθλων της Εθνικής Ομάδας Αλβανίας, που έχει εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα εθνικιστικού χαρακτήρα. Ανάμεσα σε άλλα ισχυρίζεται ότι «η Ήπειρος, η Φλώρινα και η Καστοριά είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913».
 
image
 
Εντός των αλβανικών συνόρων, στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, υπάρχουν δυο νεκροταφεία στα οποία έχουν ταφεί οι πεσόντες του πολέμου το 1940.
 
Κάθε χρόνο υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο νεκροταφείο, όμως φέτος, μέλη της Χρυσής Αυγής Ιωαννίνων αποφάσισαν να μεταβούν οργανωμένα στην Αλβανία, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος, Χρήστο Παππά, και να καταθέσουν στεφάνι την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στις Βουλιαράτες.
 
Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία είχε καλέσει το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση Μπερίσα να απαγορεύσουν στους «Έλληνες νεοναζί να περάσουν τα σύνορα μέχρι να υπάρξει αμοιβαιότητα και να επιτρέπεται στους Αλβανούς πολίτες που έχουν ως τόπο γέννησή τους την Τσαμουριά να περνούν τα σύνορα προς την Ελλάδα». Απείλησαν, ακόμη, ότι εάν δεν τους σταματήσουν οι Αρχές θα τους σταματήσουν τα «ερυθρόμαυρα σύνορα»
 
Παρόλα αυτά, οι Χρυσαυγίτες πήγαν στο νεκροταφείο και κατέθεσαν στεφάνι, προκαλώντας την άμεση απάντηση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαμήνυσε το ελληνικό Υπουργείο ότι στο εξής οι αλβανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα παρακολουθούν στενά την δράση της Χρυσής Αυγής.
 
image
 
«Τέτοιες φασιστικές πορείες δεν θα επιτραπούν στην Αλβανία. Επίσης τέτοιες τελετές μπορούν να γίνονται και στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γίνονται επιδρομές μέσα στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς ενημέρωση από τις αρχές της γειτονικής χώρας και αυτό είναι μια ασέβεια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου, με τον Έλληνα ομόλογό μου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχα δηλώσει ξεκάθαρα και με έμφαση, και συμφώνησε και ο ίδιος, ότι τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχονται αυτοί οι σχηματισμοί, με ακραίους, φασιστικούς και εθνικιστικούς προσανατολισμούς που σκοπό έχουν να διαταράξουν τις σχέσεις μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Gazeta Start», ο Εντμοντ Παναρίτι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.
 
image
 
Σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Shekulli», ο Παναρίτι ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα προωθεί το εθνοτικό μίσος και τις εξτρεμιστικές δράσεις που θα ταυτοποιηθούν, θα παρακολουθείται στενά από την Shik, την αλβανική υπηρεσία πληροφοριών και δεν θα της επιτρέπεται η διέλευση από τα σύνορα». Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό αυτό γίνεται στο πλαίσιο της αποτροπής της όποιας «δηλητηρίασης των φιλικών σχέσεων των δυο χωρών».
 
Συνέχεια στην Αθήνα
 
Οι εντάσεις, όμως, προέκυψαν και σε ελληνικό έδαφος. Στις 3 Νοεμβρίου, η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία θα εγκαινίαζε τα γραφεία της στην Αθήνα πραγματοποιώντας εκδήλωση στο ξενοδοχείο Stanley στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.
 
Όμως, η Χρυσή Αυγή απαγόρευσε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, απειλώντας μάλιστα τις οικογένειες των διοργανωτών. Επιπλέον, είχαν στήσει πανό έξω από το ξενοδοχείο που ανέγραφε «Έξω οι ερυθρόμαυροι Αλβανοί φασίστες». Ακόμη, η Αστυνομία είχε ενημερώσει τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή της. Συνεπώς, η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε.
 
Χθες, Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία εξαπέλυσε απειλές κατά οποιουδήποτε παραβιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας αναφορικά με το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας. Το πρόβλημα κατ’ εκείνους έγκειται στις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο κατήργησε την προδοτική συμφωνία που πουλούσε τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας στο ελληνικό κράτος. Η νορβηγική εταιρεία, η οποία θα αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο Πέλαγος πρέπει να ακολουθήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Εάν η απόφαση αυτή παραβιαστεί τότε εμείς θα στραφούμε στα Διεθνή Δικαστήρια», ανέφερε συγκεκριμένα το αλβανικό εθνικιστικό κόμμα.
 
 Στα σύνορα με τη FYROM
 
Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στα σύνορα της Ελλάδος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με το Κανάλ 5, μέσο ενημέρωσης της FYROM, «Η Χρυσή Αυγή έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε Μπίτολα και Γευγελή».
 
image
 
Όπως ανέφερε στο tvxs.gr, o προϊστάμενος του τελωνείου Δοϊράνης, «πριν από ένα μήνα περίπου, δεκαπέντε μέλη της Χρυσής Αυγής Θεσσαλονίκης είχαν ανέβει στα σύνορα, όπου παρατάχθηκαν στην άκρη φωνάζοντας συνθήματα και κυματίζοντας τις ελληνικές σημαίες. Έλεγαν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα φτάνει 300 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της FYROM».
 
Ο τοπικός Τύπος έγραφε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής αντικαθιστώντας το έργο των τελωνειακών υπαλλήλων διενεργούσαν ελέγχους στα διερχόμενα από την γείτονα χώρα αυτοκίνητα για να διαπιστώσουν εάν γίνεται η επικόλληση του σήματος «FYROM» ή του σήματος «MK», που σημαίνει «Μακεδονία». Στην τελευταία περίπτωση ζητούσαν την κάλυψη του αυτοκόλλητου σήματος.
 
Οι Σλαβομακεδόνες που περνούν τα σύνορα έχουν αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με τις γύρω πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ένας προορισμός που προτιμούν για τις θερινές διακοπές. Αυτές οι σχέσεις υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν εάν οι πολίτες της γείτονος αντιμετωπίζουν τέτοιους ελέγχους στα σύνορα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής αποτελούνταν από άτομα μεγάλης ηλικίας, κυρίως από τις περιοχές των Σερρών και του Κιλκίς. Οι έλεγχοι έγιναν βιαστικά σε δυο αυτοκίνητα. «Έδιναν μια παρακμιακή εικόνα κάποιων γραφικών που φωνάζουν συνθήματα κρατώντας σημαίες», σχολίασε πηγή του tvxs.gr από την Βόρεια Ελλάδα.
 
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, έδωσε χθες, Τρίτη, εντολή στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Κιλκίς, Ιωάννη Σφέτκο, ώστε να διερευνήσει την υπόθεση και να αποδώσει ύστερα από προκαταρτική έρευνα τις ανάλογες ποινικές ευθύνες που αρμόζουν.
 
Η Χρυσή Αυγή μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της εισαγγελίας να αποδώσει ποινές στο έργο της, σχολίασε  ότι «φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν και εντός Ελλάδος εκτός από τους Σκοπιανούς. Περαστικά σας κύριοι».
 
Η πρεσβεία της FYROM στην Αθήνα, όπως και το προξενείο στην Θεσσαλονίκη αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο tvxs.gr πάνω στο συγκεκριμένο περιστατικό.