Στην υπόθεση Νοβάρτις, στον μεγεθυντικό φακό των δικαστικών Αρχών έχουν μπει υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υπερσυνταγογραφήσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς και πολιτικοί χειρισμοί που έγιναν προς όφελος της εταιρείας. Για μικροπολιτικές σκοπιμότητες μερίδας δικαστικών έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Ads

Στα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας επικεντρώνεται πλέον η εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της Νοβάρτις.

Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υπερσυνταγογραφήσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και πολιτικοί… ελιγμοί που φέρονται να εκτόξευσαν τα κέρδη της εταιρείας από το 2010 και μετά, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών, προκειμένου να ξετυλιχθεί το κουβάρι που θα αποκαλύψει τη διαδρομή του μαύρου χρήματος. Οι ανακριτές Διαφθοράς θα πρέπει «να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα, ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες από μερίδα δικαστών.

«Δεν σας κρύβω ότι η πρωτοβουλία διαβίβασης της δικογραφίας, η οποία πληροφορήθηκα και εγώ από τον τύπο ότι δεν ολοκληρώθηκε, με προβλημάτισε ιδιαιτέρως για τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει (…) Δυστυχώς, ορισμένοι συνδικαλιστές δικαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις που εκδίδουν στις οποίες εμπεριέχονται χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και απαξιωτικοί για τους συναδέλφους τους, συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του θεσμού, καθώς φθείρεται η εικόνα του λειτουργού της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στη Νέα Σελίδα.

Ads

Το success story της Νοβάρτις, η οποία φέρεται να προχώρησε σε προκλητικές αυξήσεις την περίοδο 2013-2014, παρακάμπτοντας ακόμα και τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί από την τρόικα, περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης.

Το μεγάλο κόλπο φέρεται να είχε στηθεί μέσα από το σχέδιο με την κωδική ονομασία Harvard Project, έτσι όπως περιγράφεται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και στην έρευνα του FBI.

Στόχος της Νοβάρτις ήταν να της καταβληθούν από το ελληνικό δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά δέκα νέα φάρμακα, παρά της απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει η τρόικα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους:

  • Με την τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της Νοβάρτις στο τιμόνι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
  • και με τη συμμετοχή της εταιρείας στη λεγόμενη ομάδα σκέψης (think tank) του τότε πρωθυπουργού, προκειμένου η Νοβάρτις να μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται την εποχή εκείνη.

Όπως αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια ευρώ, με τη Νοβάρτις να χρησιμοποιεί κατ’ εξακολούθηση τη μέθοδο του ξεπλύματος ποσών για δωροδοκίες σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Αλλά και η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», κάνει λόγο στην κατάθεσή της για ασυνήθιστα συχνές συναντήσεις του πρώην αντιπροέδρου της Νοβάρτις με πολιτικά πρόσωπα.

Οι πρακτικές της Νοβάρτις φέρεται ότι αποτελούσαν κοινό μυστικό και για άλλες φαρμακευτικές.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, πολιτικές ακροβασίες και αλχημείες φέρονται να εκτόξευσαν στα ύψη τα κέρδη των εταιρειών, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημοσιονομικά της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 2011, εκδίδονταν κάθε τρεις μήνες στην Ελλάδα περίπου 300 με 400 δήθεν «καινοτόμα» φάρμακα, όταν η παγκόσμια αγορά περίμενε 17 πραγματικά καινοτόμα φάρμακα μέχρι το 2016.

Ειδικά για την περίοδο 2011, αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει ο «Μάξιμος Σαράφης» για το πώς η Νοβάρτις δωροδόκησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, προκειμένου να μην προχωρήσει η κυκλοφορία σκευάσματος ανταγωνίστριας εταιρείας για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας. Συγκεκριμένα, το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκε από τον προϋπολογισμό του τμήματος οφθαλμολογίας της Νοβάρτις Ελλάς στο τμήμα Πρόσβασης, ξεπλύθηκε μέσω διαφόρων διαφημιστικών εταιρειών και αφού παρακρατήθηκε χοντρικά το 30% του ποσού, επιστράφηκε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε δια ζώσης στον υπουργό.

Όπως καταθέτει ο «Σαράφης», την ίδια περίοδο, η Νοβάρτις κατάφερε να παρακάμψει ακόμα και τη διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων και να εγκρίνει αστραπιαία δικά της πανάκριβα φάρμακα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων (…) γνωρίζω ότι ο … δωροδοκήθηκε.

Σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι ίδιες πρακτικές της δωροδοκίας χρησιμοποιήθηκαν και για άλλα φάρμακα της εταιρείας, την περίοδο 2013-2014, τα οποία μάλιστα φέρεται να έλαβαν τιμή πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Πηγή: ΕΡΤ