Την ώρα που η ελληνική οικονομία δείχνει να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση, όπως προειδοποιεί και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, έρχονται για μια ακόμη φορά μηνύματα για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ads

Τα εν λόγω μηνύματα, τα οποία καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ), υπενθυμίζουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μπαίνουν οριστικά «τίτλοι τέλους» στην απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Αθήνα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα πρέπει από το νέο έτος να ευθυγραμμιστούν με τον κανόνα της δημοσιονομικής ευελιξίας που μπήκε πάνω στο τραπέζι του άτυπου Eurogroup που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Είναι ο κανόνας που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μέτρα και πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης, πλην όμως η χαλάρωση θα πρέπει να είναι μέχρι ενός σημείου για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω ελλείμματα και χρέη.

Ads

Προαναγγελία δημοσιονομικής προσαρμογής

Ενδεικτική του κλίματος είναι η επισήμανση Χρήστου Σταϊκούρα από το συνέδριο του Εconomist, για την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα σε επαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία φέτος και το 2021 και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε με νόημα ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάκαμψης και της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χρειάζεται μια ήπια προσαρμογή το 2022, καθώς δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, διαχώρισε όμως τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Το μήνυμα για επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το 2021 έστειλε από το ίδιο συνέδριο ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας ότι «για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι γίνεται συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όταν αυτό τεθεί εκ νέου σε πλήρη ισχύ, διότι έχει γίνει περίπλοκο και στηρίζεται σε μεταβλητές που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών, με τα σημερινά δεδομένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

«Μαύρα μαντάτα» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Την ίδια ώρα πάντως, η κρίση του κοροναϊού φαίνεται να αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να επιδεινώνει έτι περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τουλάχιστον έξι είναι οι εστίες κινδύνου για την Ευρώπη εφόσον ο ιός εξαπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, και μεταξύ αυτών είναι: η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τα μαζικά λουκέτα στην αγορά από τη χρεοκοπία των εταιρειών, ενώ όσες επιβιώσουν θα διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό, η απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων, οι νέες κρίσεις χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες λόγω της επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών κ.ά.