Με μια κίνηση ισχυρής σημειολογίας, στην τελική ευθεία της απεμπλοκής από τη διαπραγμάτευση και της συμφωνίας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός δίνει σήμερα σήμα κυβερνητικής στροφής και εστίασης στην ανάπτυξη με τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Ads

Η τελετή της υπογραφής θα γίνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρόντες θα είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απ’ όλες τις εμπλεκόμενες στο έργο χώρες, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Με τα εγκαίνια των εργασιών του TAP η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει και το μήνυμα του νέας, πολιτικής και εθνικής, προτεραιότητάς της – εκείνης της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουρίας θέσεων εργασίας.

Ο  αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σεν Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη και μόνον κατά το κατασκευαστικό του σκέλος, εκτιμάται ότι θα δώσει 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του. 

Ads

Ο TAP, σε πρώτη φάση, θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική αύξησης στα 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός θα περνά από ελληνικό έδαφος σε μια διαδρομή 550 χιλιομέτρων, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής. Η διαδρομή του συνεχίζει από την Αλβανία με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. έως την περιοχή της νότιας Απουλίας.

Το ύψος της επένδυσης φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας του υπολογίζεται στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ εκτός από την πρόσβαση στις αγορές της δυτικής Ευρώπης είναι και η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη), μια προοπτική που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό «παίκτη» στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.