Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε νέα του τηλεοπτική εμφάνιση υποστήριξε αυτή τη φορά πως ποτέ δεν απείλησε με Grexit και πως είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, που «βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ads

«Ποτέ δεν απείλησα για Grexit» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λίγο πριν το κανάλι μεταδώσει προηγούμενες δηλώσεις του που επέκρινε την Ελλάδα πως «δεν έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής», πως «θα πρέπει να παραμείνουν οι πιέσεις στην Ελλάδα» και πως «διαφορετικά δεν θα μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση»

Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως όσα έχει πει στο παρελθόν είναι το ίδιο μήνυμα που στέλνουν όλοι, ότι δηλαδή αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δεν θα έχει προβλήματα. Όπως είπε είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, καθώς η βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ads

«Θεωρώ πως ναι» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε, εξάλλου, πως το ΔΝΤ είχε πει το 2015 πως θα συμμετείχε εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει του στόχους των μεταρρυθμίσεων. «Εικάζω», είπε, «ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Σόιμπλε επέμεινε: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος».