Στροφή στις ιδιωτικές χορηγίες κάνουν τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, προκειμένου να καλύψουν το κενό κρατικής χρηματοδότησης.

Ads

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου μοντέλου «πανεπιστημιών – εταιρειών» που θα προσελκύσουν έσοδα από ιδιωτικούς φορείς, οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προωθούν τη δημιουργία επώνυμων εδρών οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες, προωθείται η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το «Έθνος».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του,  με την ενοικίαση ή και πώληση κτιρίων και γης που του ανήκει, να βρίσκεται προ των πυλών.

Η χρηματοδότηση ΑΕΙ-ΤΕΙ την τελευταία εξαετία έχει μειωθεί σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%, σημειώνει το «Έθνος», ενώ το διδακτικό προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται στον βαθμό που απαιτείται, όπως άλλωστε και  οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Ads