Τα χθεσινά stress test των τραπεζών και τα επερχόμενα της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα απασχολούν το σύνολο του Τύπου της Δευτέρας. Οι τράπεζες «ξέμπλεξαν» με «τα λεφτά των φορολογούμενων» που βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα πλήγματα σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Η τρόικα έρχεται με «γεμάτες απαιτήσεις» αποσκευές και το στρες μετακινείται από τις τράπεζες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 

Ads

 
«Πληρώνουμε ακριβά τη διάσωση των τραπεζών» είναι το τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τις ευρωπαϊκές εξετάσεις με τα λεφτά των φορολογούμενων. Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τον πακτωλό των 40 δισ. ευρώ, που στοίχισε η ανακεφαλαιοποίηση στους φορολογούμενους, οι τράπεζες δεν ξεμπέρδεψαν ακόμη με τις «μαύρες τρύπες» των οικονομικών τους.

image

image
 
«Ώρα stress test για την κυβέρνηση» γράφει η Ελευθεροτυπία που τονίζει ότι «οι τράπεζες ‘ξέμπλεξαν’ και η τρόικα επιστρέφει φέρνοντας μαζί της «7 ανατροπές σε συντάξεις, παροχές, εφάπαξ». «Οι αλλαγές ξεκινούν τον Νοέμβριο, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις περαιτέρω συγχωνεύσεις Ταμείων, ώστε να υπάρχουν ενιαίες παροχές κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ».

Ads

image
 
«Βόμβα στις νέες συντάξεις» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας με την εφημερίδα να αναφέρει ότι έρχονται «νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα» κατ’ απαίτηση της τρόικας που θέλει πέντε επιπλέον χρόνια δουλειάς για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης των 360 ευρώ. Αναφορικά με τα stress test, η εφημερίδα σημειώνει: «Καθαρές οι ελληνικές τράπεζες. Ζητούμενο τώρα η ρευστότητα της αγοράς που υποφέρει από έλλειψη χρηματοδότησης.

image

image
 
«Οι τράπεζες άφησαν πίσω το… στρες» είναι ο τίτλος του Έθνους που σχολιάζει: «ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία μετά το επιτυχές και με άνεση πέρασμα των ελληνικών τραπεζών από τα stress tests της ΕΚΤ». Την ίδια ώρα Τα Νέα βλέπουν: «Νέα σελίδα για τράπεζες. Ανάσα για την αγορά» και προβλέπουν ότι η χώρα βρίσκεται «πιο κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο».  «Χωρίς… στρες τα τεστ των ελληνικών τραπεζών» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής.