Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου. 

Ads

Την παρέλαση της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν από τις εξέδρες των επισήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καθώς και σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία. Την παρέλαση παρακολούθησε και ο  υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώ για πρώτη φορά τίμησαν με τη συμμετοχή τους, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, Κύπριοι Ανάπηροι Πολέμου του 1974, μαζί με Βορειοελλαδίτες Αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ.

«Το παλλαϊκό “ΌΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Η δημοκρατία και η ελευθερία συνθέτουν τη συλλογική μας συνείδηση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με παιδεία, θάρρος και ενότητα, ως εφόδια, οι Έλληνες μπορούν να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους.

Στείλαμε μήνυμα εθνικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καμμένος έκανε ακόμη λόγο για υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση, τα οποία διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ σημείωσε την παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη. «Για πρώτη φορά, οι ανάπηροι του πολέμου στην Κύπρο το 1974 συμμετέχουν στην παρέλαση», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη εκ μέρους του ελληνικού κράτους για το γεγονός ότι δεν τους είχε αποδώσει τις αναγκαίες τιμές τις τελευταίες δεκαετίες. «Ο άξονας Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας προστασίας του ελληνισμού», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης περισυλλογής και μίμησης», δήλωσε ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.
«Μνήμης, γιατί πρέπει να τιμάμε τα θύματα του πολέμου 1940-41 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Ελλάδα, μίμησης όμως και περισυλλογής, διότι αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας θα πρέπει όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, όπως και τότε καταφέραμε και νικήσαμε, θα μπορέσουμε να περάσουμε τις δυσκολίες. Ο ιπτάμενος σμηναγός μας έδωσε το μήνυμα της συνεννόησης, της ένωσης και όλοι μαζί με ψηλά το κεφάλι θα περάσουμε τις δυσκολίες», επεσήμανε.

Ads

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Σαουλίδης τόνισε: «Ας τοποθετήσουμε ως φάρο στην πορεία μας προς το μέλλον αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν το σύνολο της υφηλίου να μιλά για τους ήρωες που αγωνίζονται ως Έλληνες και είμαι βέβαιος πως στον σύγχρονο πόλεμο, αυτόν ενάντια στις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες, θα μπορέσουμε να είμαστε νικητές».

Τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο θα τα καταφέρουν, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όλοι οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι, πολεμώντας το φασισμό και το ναζισμό. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέους κινδύνους, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό, με ισχυρή οικονομία και κοινωνικό πρόσωπο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, μαζί, προσηλωμένοι στο στόχο θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι είναι αντίθετος με τις μαθητικές παρελάσεις και σημείωσε πως του άρεσε η σημερινή, επειδή δεν είχε τα κάγκελα του παρελθόντος. «Είχαμε μια πάρα πολύ ωραία παρέλαση σήμερα. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση που περνάμε, το να ανεβεί λίγο η αδρεναλίνη μας, ήταν μια πολύ καλή ένεση αισιοδοξίας για το πως πάμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και να βγούμε μπροστά και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να έρθει ξανά το χαμόγελο στους Έλληνες», δήλωσε ο δήμαρχος.

Μαθητικές παρελάσεις στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε – περίπου στις 12:30 – η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νικος Φίλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των κομμάτων και της εκκλησίας. 

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι επίκαιρο και ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του φασισμού, του ρατσισμού και κατά των διακρίσεων σε βάρος των πολιτών». «Είναι μήνυμα κατά του πολέμου και μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου τόσο επίκαιρο τις μέρες μας που κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης χωρίς να βρίσκουν πάντοτε την αναγκαία προθυμία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, πιστή στην παράδοσή της, την παράδοση της φιλοξενίας και της Δημοκρατίας, γνωρίζει από προσφυγιά και γνωρίζει να ανταποκρίνεται όταν η Ιστορία το απαιτεί. Το μήνυμα της επετείου είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας και θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το σχολείο», πρόσθεσε. 

Λόγω των παρελάσεων ίσχυσαν προσωρινά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Διαβάστε αναλυτικά.