Παρά τις εξαγγελίες της ΔΕΗ για τη μη διακοπή ρεύματος λόγω χρεών σε ευάλωτους πελάτες, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι εξακολουθούν να υφίστανται περιπτώσεις όπου ευάλωτοι πελάτες δεν τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πυροτέχνημα δήθεν κοινωνικής ευαισθησία αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι πρόκειται για κοροϊδία.

Ads

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Αρχής ώστε η ΔΕΗ να επανασυνδέσει οριστικά διακοπείσα παροχή και να διακανονίσει ευνοϊκότερα από την αρχικώς προτεινόμενη ρύθμιση την οφειλή καταναλωτή, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη οικονομική αδυναμία λόγω μακροχρόνιας ανεργίας και σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Αρχή εξακολουθεί να εξετάζει πολλές τέτοιες περιπτώσεις και να διαμεσολαβεί για την επανασύνδεση παροχών, τον ευνοϊκότερο δυνατό διακανονισμό οφειλών και την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο καταναλωτών που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2011 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι πολλοί πολίτες που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς/ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζητούν τη συνδρομή της Αρχής προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΗ και να αποφύγουν την διακοπή της ηλεκτροδότησης των οικιών τους.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα δήθεν κοινωνικής ευαισθησία

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νοικοκυριά ρεύμα αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας «τη στιγμή που οι τραγικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής επιβάλλουν μια άμεση δέσμη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων από την ενεργειακή φτώχεια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεση παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh το μήνα σε  φτωχές οικογένειες και άνεργους, άμεση μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους πολίτες, διακανονισμούς για την εξόφληση των λογαριασμών, διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, θα στηρίξει πρωτοβουλίες αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στις διακοπές ρεύματος και θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και του δικαιώματος στο ρεύμα και τη θέρμανση.

ΚΚΕ: Κοροϊδία οι εξαγγελίες

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάνει λόγο για κοροϊδία και τονίζει πως «όσοι τελικά δικαιούνται το Κοινωνικό Οικονομικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, απλά θα γλυτώσουν μερικά ευρώ το μήνα και μόνο στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους δεν θα υπερβεί τα αυστηρά χαμηλά όρια που προβλέπει η σχετική ρύθμιση».

«Άμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια, καθώς και η  απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού.

Το ΚΚΕ ζητεί να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης «προκειμένου ο λαός να μην παγώσει και να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.