Στο Eurogroup και επομένως στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης πετά το μπαλάκι ο Ντόναλντ Τουσκ αναφορικά με την Ελλάδα. 

Ads

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών» δήλωσε και τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση ανανέωσης της αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες». 

Όπως είπε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νωρίτερα σήμερα είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν, ενώ μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλβανό πρόεδρο. 

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε νέα μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. 

Ads

Στη συνέχεια ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ εφόσον υπάρξει αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επαναβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει από χθες, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ τη διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – θεσμών και το οποίο αφορά κυρίως το νέο πακέτο «προληπτικών μέτρων» που ζητά το ΔΝΤ. 

Πλέον αναμένεται η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης που αναμενόταν να γίνει αύριο, μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο, ναυάγησε καθώς θεσμοί και Αθήνα δεν συμφώνησαν για τα εφεδρικά μέτρα.