Ντελίβερι, κούριερ, εξωτερικοί υπάλληλοι, όλοι οι εργαζόμενοι με δίκυκλα απεργούν την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, διεκδικώντας πάγια αιτήματα τους. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και κατόπιν θα πραγματοποιήσουν μοτοπορεία. 

Ads

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η καθολική εφαρμογή του νόμου 4611/2019, που υποχρεώνει τους εργοδότες να δηλώνουν τα οχήματα μεταφοράς και διανομής στο ΕΡΓΑΝΗ, να παρέχουν εξοπλισμό προστασίας (κράνη, μπουφάν κ.λπ.) στους εργαζομένους και να καλύπτουν τα έξοδα χρήσης και συντήρησης του οχήματος με ποσό τουλάχιστον ίσο με 15% του μισθού.

Η απεργία που έχει προκηρύξει η ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), κλιμακώνει δράσεις πολλών μηνών και έχει βασικά αιτήματα: ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενιαία ειδικότητα, πενθήμερο/οκτάωρο και συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους. 

Οι εργαζόμενοι με δίκυκλα απαιτούν επίσης να δοθούν εξηγήσεις για το αίτημα ανάκλησης της εγκυκλίου που συνοδεύει τον νόμο 4611/19. Η σχετική εγκύκλιος, που καταστρατηγείται στην πράξη, διευκρινίζει ότι στο επίδομα για έξοδα συντήρησης του δικύκλου (περίπου 150 ευρώ) δεν περιλαμβάνεται η βενζίνη. Αντίθετα πολλοί εργοδότες βαφτίζουν επίδομα τα καύσιμα, μετακυλίοντας τα υπόλοιπα έξοδα στον εργαζόμενο.

Ads

image