«Η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να φέρουμε πρωτογενές πλεόνασμα», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήλωση στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν αναμένει αναδιάρθρωση. 

Ads

«Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί αν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο, αλλά επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα το φθινόπωρο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος αλλά όχι βέβαιος:«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά, το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς». Επιπλέον, σημειώνει ότι «το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 – πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις – μπορεί να διορθωθεί».

Ads

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας τη συνδέει με την επιστροφή των καταθέσεων. «Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες – σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ – η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως», αναφέρει.

Επιπλέον, θεωρεί ότι στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση. Στην ερώτηση πώς θα απορροφηθεί η ανεργία ο υπ. Οικονομικών απαντά: «Πιστεύω από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Για την ώρα βλέπουμε μια ύφεση της ύφεσης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια».

Σε ό, τι αφορά στους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο» ενώ διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

Τα δυσκολότερα είναι πίσω μας, ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ώσπου να βγούμε στις αγορές, ενώ δεν βλέπει το λόγο για τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση». 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο θαυμαστής του κ. Σόιμπλε ετοιμάζει νέα μέτρα

«Ο κ. Στουρνάρας, που θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΕΛ: Καυτό φθινόπωρο για τους μνημονιακούς τοποτηρητές

«Ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αντιληφθεί ότι ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός επιφυλάσσει στους μνημονιακούς τοποτηρητές ένα καυτό φθινόπωρο, καθώς δεν πρόκειται πλέον να ανεχθεί παθητικά το κυβερνητικό φοροεισπρακτικό ρεσάλτο, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Νότης Μαριάς.