Ads

Πολιτική λύση στην ενδοκυβερνητική κρίση προσπάθησαν να δώσουν οι κυβερνητικοί εταίροι παρέχοντας στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη διέξοδο αναφορικά με το πακέτο που αφορά τα εργασιακά μέτρα. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ενημέρωσε ότι τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δυο νομοσχέδια. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα έχει τη δυνατότητα να καταψηφίσει τα πακέτο των εργασιακών και να υπερψηφίσει τα υπόλοιπα μέτρα. Πάντως η νέα συμβιβαστική πρόταση για τα εργασιακά βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καθοριστεί η τελική θέση του κόμματος.

Ο υπουργός ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι η τρόικα υπαναχώρησε στις αξιώσεις της για τα εργασιακά και ότι το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο έκλεισε. «Το πακέτο έχει κλείσει. Παρασκευή και Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΟΕ, κ. Τσακλόγλου θα ενημερώσει το Eurogroup Working Group ότι το πακέτο έκλεισε» σημείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι η τρόικα υποχώρησε στον χρόνο προειδοποίησης για απόλυση, προκειμένου να δοθεί μειωμένη αποζημίωση, αυξάνοντάς τον κατά έναν μήνα από την αρχική της πρόταση, δηλαδή από τους 3 στους 4 μήνες.
 
Συγκεκριμένα, στις αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη αντιστοιχούν 12 μισθοί. Από τα 16 έτη και μετά η αποζημίωση αυξάνεται κατά ένα μισθό με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν το επιπλέον ποσό αποζημίωσης μετά τα 16 έτη να καθορίζεται στη βάση του κατώτατου μισθού.
 
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα μέτρα θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δύο νομοσχέδια, ενώ η συζήτηση και η ψήφισή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την 12 Νοεμβρίου.
 
Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

 

Τη νέα συμβιβαστική πρόταση εξετάζει η ΔΗΜΑΡ
 
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση για τις αποζημιώσεις για να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο στις εργασιακές σχέσεις. Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και συνέπειες της συμβιβαστικής πρότασης, για να καθοριστεί η τελική απάντηση της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.
 
Νωρίτερα από τη ΔΗΜΑΡ έγινε γνωστό ότι το κόμμα του Φ.Κουβέλη επιθυμεί οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά να έρθουν στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο. Διαφορετικά, όπως είχε δηλώσει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, θα υπάρξει αδιέξοδο. «Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε και το σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες» είχε σημειώσει σχετικά ο κ. Λυκούδης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν όρια που συγκρούονται με το αξιακό μας φορτίο».
 
Επανέλαβε ότι η ανατροπή στα εργασιακά δεν παράγει κανένα δημοσιονομικό όφελος και τόνισε ότι μία λύση θα ήταν να έρθουν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή προς ψήφιση. «Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση» επισήμανε.

Ads