Τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ευθύνεται για την κρίση, αλλά αντιθέτως είναι το αποτέλεσμα αυτής.

Ads

 
Στόχος αυτών των αξόνων είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η «στήριξη ενός νέου βιώσιμου, αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου».
 
Αυτοί οι τέσσερις άξονες, όπως τους παρουσίασε, είναι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,  η αναπτυξιακή ώθηση και  η εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
 
Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου.
 
Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην απελευθέρωση των αγορών και των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει να αρθούν «τα εμπόδια των ιδιωτικών επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας».
 
Οι ιδιωτικές επενδύσεις άλλωστε, «μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου»  υποστήριξε ότι θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή ώθηση. Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις ως βασικό πυλώνα διαρθρωτικών αλλαγών και κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των 6 αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), και στην εκκίνηση 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ ΟΔΙΕ ΕΥΔΑΠ), οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ., οι οποίες διαμορφώνονται τώρα.

Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τον πλέον πρόσφορο, για το δημόσιο συμφέρον, τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς και την αξιοποίηση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Ads

«Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό», τόνισε.

Αναφερόμενος στο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος σημείωσε την ανάγκη για ένα «δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα και τη δημιουργία διχτυού προστασίας με ανακατανομή των υψηλών κοινωνικών δαπανών».
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ευθύνεται για την κρίση, αλλά είναι το αποτέλεσμα αυτής. Όπως είπε η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως
 

  • Στο ότι επί 35 συναπτά έτη το κράτος δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα από ό,τι παράγει.
  • Στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής: Υψηλές κοινωνικές δαπάνες ως % του ΑΕΠ, κοντά στο 25%, όσο περίπου και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας, περίπου 20%.
  • Στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή.
  • Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες.
  • Στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ)..
  • Στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.