Νέα μέτρα που θα βαρύνουν συνταξιούχους και μισθωτούς θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του mega, ο Γιάννης Στουρνάρας, άνοιξε τα χαρτιά του για σειρά θεμάτων, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι μελετάται άρση των πλειστηριασμών αλλά με «κοινωνικά κριτήρια». Παραδέχτηκε επίσης ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης «δεν είναι στο τραπέζι». Αναφορικά με τον νέο φόρο ακινήτων, τόνισε ότι θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα είναι δικαιότερος από το χαράτσι, ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες υποστήριξε ότι θα προβλεφθούν κοινωνικά κριτήρια.

Ads

Στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής ανέφερε ότι ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος του το Υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Η μάχη της φοροδιαφυγής κερδίζεται μόνο με ελέγχους. 4000 εφοριακοί είναι σήμερα στο δρόμο και δεν ελέγχουν μόνο νυχτερινά κέντρα», σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση περί αποδείξεων ανέφερε πως αυτές δεν θα περιληφθούν ξανά στις φορολογικές δηλώσεις ως απαλλαγή. «Όμως ψάχνουμε τρόπους για να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να συνεχίσει να τις ζητά. Αν δεν κόβονται αποδείξεις θα επιστρέψει ο μεγάλος ΦΠΑ. Αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα υπάρξουν νέα μέτρα και η ελληνική κοινωνία δεν τα αντέχει».  

Για τον νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών να έχει έτοιμο προς ψήφιση στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι θα είναι δικαιότερος και θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εισπραξιμότητα. «Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά που πληρώνουμε το χαράτσι», υποστήριξε.

Για την κινητικότητα στο Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «ο κόσμος θα φύγει για να γίνει το δημόσιο καλύτερο. Θα φύγουν άνθρωποι που δεν είναι κατάλληλοι και θα έρθουν πιο ικανοί στην θέση τους. Η κινητικότητα στοχεύει σε ένα καλύτερο δημόσιο». Την ίδια στιγμή απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στον Αντώνη Μανιτάκη. λέγοντας ότι «δεν κοιτάζουμε στο παρελθόν. Έχουμε μια κυβέρνηση με δυνατή συνοχή». Καλούμενος να σχολιάσει εάν είναι ικανοποιημένος από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αρκέστηκε να πει ότι «τώρα η κυβέρνηση κινείται με ταχύτερους ρυθμούς».

Για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς κατοικιών από τράπεζες, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «οι τράπεζες ξέρουν την δουλειά τους. Δεν θέλουν να σταματήσουν να εισπράττουν και συνεπώς δεν θέλουν να εξαφανίσουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Το κράτος όμως δεν μπορεί να παρέμβει στην καθημερινή διαχείριση».

Ads

«Το μελετούμε με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία για αυτούς που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν» υποστήριξε αναφορικά με την άρση απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

Καλούμενος να σχολιάσει τι θα γίνει με τον φτωχό ή τον άνεργο οφειλέτη ανέφερε πως «πρέπει να υπάρχει κοινωνικό κριτήριο. Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν δεν πρέπει να κυνηγιούνται από τις τράπεζες. Όμως οι κακοπληρωτές εργάζονται εις βάρος όλων μας. Ο άνεργος και ο φτωχός πρέπει να προστατευθούν. Εκείνος, όμως, που πήρε δάνειο, πλήρωσε μια-δυο δόσεις και μετά σταμάτησε – έχοντας περιουσία βέβαια για να συνεχίσει να το κάνει – δεν πρέπει να προστατευθεί καθώς μετά δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη από τις τράπεζες»

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θα λάβει τις αποφάσεις.

«Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται λόγω ύφεσης. Η ύφεση σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία μειώνεται και συνεπώς θα μειωθούν και τα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες» συμπλήρωσε.

Για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ότι «δεν είναι στο τραπέζι». Παρόλα αυτά ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, παραδεχόμενος ότι πέρυσι σε μεγάλο ποσοστό δεν εισπράχθηκε.

«Ίσως τα κριτήρια δεν ήταν σωστά, για αυτό και αρχίζουμε να το κοιτάμε», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, ουσιαστικά απέκλεισε μείωση του ΕΦΚ, παρά το «παράθυρο» που άνοιξε χθες με σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε χθες στον τ/σ ΑΝΤ1 πως «οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο».

Εξηγώντας γιατί αποκλείει μείωση του ΕΦΚ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι ίδιοι «για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο». «Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε, «δύσκολα βλέπω ουσιαστική μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί θα ξανανοίξει η πόρτα για το λαθρεμπόριο».