Τις κυβερνητικές προθέσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής ρύθμισης. «Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», λόγω του προβλήματος που προκύπτει από τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα Real News.Εν τω μεταξύ, τα “κοινωνικά κριτηρία” τα οποία σχεδιάζονται να τεθούν δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, τη στιγμή που έντεκα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ζητούν να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για ακόμη ένα έτος, μέσω της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί για το καλό μας…

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «θα τεθούν, όμως, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την κατοβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο καταιγισμός των αντιδράσεων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και των φορέων της κτηματαγοράς, αλλά και ο κίνδυνος να απειληθεί η κυβερνητική συνοχή, αποτελούν οδηγό για το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με “κόκκινα” δάνεια οι οποίοι απειλούνται με πλειστηριασμό.

Ads

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει αυτό το θέμα προκαλεί έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Πέρα από την αντιπολίτευση, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν αρκετά κατηγορηματικά «όχι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι έντεκα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλούν μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», την κυβέρνηση να μην καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή και επιπλέον να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας για ένα ακόμη έτος.  Οι βουλευτές είναι οι Β.Πολύδωρας, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Φ.Πατριανάκου, Μ.Ταμήλος, Γ.Κοντογιάννης, Κ.Παπακώστα, Κ.Κατσαφάδος (ΝΔ), Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος και Μ.Κασσής (ΠΑΣΟΚ).

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζουν να πετάξουν οικογένειες στον δρόμο
ΔΗΜΑΡ: Οι δηλώσεις Στουρνάρα αντιστρέφουν την πραγματικότητα
ΑΝ.ΕΛ: Ο Στουρνάρας θα θερίσει θύελλες
KKE: Η λαϊκή στέγη, εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές

Πώς θα προχωρήσει η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών

Τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από τις αρχές του 2014 στη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, εξετάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει να φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή (εικάζεται ότι αυτό θα γίνει το Νοέμβριο), ώστε να ολοκληρώσει προηγουμένως την τεχνική προετοιμασία.

Υπάρχει η σκέψη από τον Ιανουάριο  του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί για τα δάνεια που έγιναν «κόκκινα» το 2009 και κάθε χρόνο να απελευθρώνεται ένα έτος. Δηλαδή, το 2015 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 κ.ο.κ.

Τα «κριτήρια»

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προετοιμάζονται ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στις τελικές προτάσεις.

Οι τελικές προτάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα προβλέπουν:

  • Μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση ύστερα από 6 ή 12 μήνες κατά 50.000 ευρώ κάθε φορά.
  • Συνυπολογισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
  • Καθορισμό αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να γίνονται ταχύτερα οι ρυθμίσεις δανείων και να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί.
  • Εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Όπως και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης έτσι και η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη έχει εισαχθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Εν προκειμένω βεβαίως η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι δύσκολη. Τα γενικά του χαρακτηριστικά, πάντως, θα είναι η μη απόκρυψη στοιχείων από την τράπεζα, η διάθεση υπαγωγής σε ρύθμιση κ.ά.
  • Απαλλαγή ανέργων και πολυτέκνων.