Στο κοινωνικό κράτος θα πέσει το βάρος των περικοπών καθώς όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, «έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να το συντηρούμε άλλο με δανεικά».

Ads

 
Ο Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν παραδώσει στον Αντώνη Σαμαρά το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δις, που όπως αναφέρει το Spiegel ενδέχεται να ανέλθει και στα 14 δις, δηλώνει πως «τα μέτρα είναι απλωμένα, διάχυτα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου».
 
«Εμείς πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει», λέει ο Γιάννης Στουρνάρας. «Όσοι διαφωνούν δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα», σημειώνει και προσθέτει «ας σκεφθούν πως και από που μπορούν να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ για να κοπούν σε δύο χρόνια».
 
«Ας μη γελιόμαστε. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα τα οποία η τρόικα ζητούσε να ξεπερνούν τα 13,5 δισ. ευρώ όταν ήρθε στην Αθήνα τον Ιούλιο, τότε απειλείται η παραμονή μας στο ευρώ. Και είπα στους αρχηγούς που γνωρίζουν την κατάσταση. Εγώ δεν θέλω να είμαι αυτός που θα κρεμάσουν στο Σύνταγμα», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» αναφέρει πως οι συντάξεις των 700 ευρώ δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο μέτρων, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν κρίνει σκόπιμη την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα υπάρχοντα εισοδηματικά, για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, αλλά και την καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.