«Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα» τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργός. Στόχος να ενημερωθεί ο Αντώνης Σαμαράς για την πρώτη ημέρα συναντήσεων της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στις αισιόδοξες προβλέψεις του για το δημοσιονομικό κενό αλλά και στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει.

Ads

 
«Έγινε μία γενική συζήτηση σήμερα. Στην τρόικα δώσαμε τα νέα στοιχεία για τα έσοδα, για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου. Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει το κενό στα 500 εκ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση ενώ όλα τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα κάνουν λόγω για εκτιμήσεις της τρόικας που ξεπερνούν τα 2 δισ. χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για ακριβές ποσό.


 
Νωρίτερα στελέχη του υπ. Οικονομικών έκαναν λόγο για μια «ικανοποιητική» πρώτη συνάντηση με την τρόικα και ανέφεραν ότι δεν έγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και τον φόρο στα ακίνητα.
 
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα έθεσε ως βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014. Στελέχη δήλωναν δε ότι οι αριθμοί είναι ικανοποιητική για να στηρίξουν μια «καλή επιχειρηματολογία.
 
Η τρόικα είχε συνάντηση και με την ηγεσία του υπ. Εργασίας, όπου ενημερώθηκε για το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ενισχύσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας κατά τη διαβούλευση με την τριμερή «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ίδιες γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου και τους μηχανισμούς που εισάγονται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και άλλες πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων».
 
Από την Τετάρτη ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας θα συνεχισθεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
 
Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ορισμένοι συνεργάτες εισηγούνται στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να μην συναντήσει την τρόικα στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίσουν να εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Α. Σαμαράς δεν απαντά, συνιστά σε όλους ψυχραιμία και περιμένει να δει ποια θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να κρίνει τις επόμενες κινήσεις του. Πάντως αυτή την φορά το κλίμα δείχνει να είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας στην χώρα μας.