Αναμένουμε τελική απάντηση για τη δόση στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η καταβολή της είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την απομάκρυνση της δραχμοφοβίας. Επιπροσθέτως, δήλωσε ικανοποιημένος για τη δήλωση του Eurogroup. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μαραθώνιο επαφών στις Βρυξέλλες με την πολύπαθη δόση να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ads

Μιλώντας στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης της Ευρωβουλή, όπου συζητείται η κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου.
 
Όπως υποστήριξε, είχε απευθύνει έκκληση να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Η δήλωση ικανοποίησε και τις δύο μου αυτές απαιτήσεις» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
«Δεν υπάρχει χώρα που εν καιρώ ειρήνης να έχει πάρει τέτοια μέτρα» τόνισε αναφορικά με το νέο Μνημόνιο ο υπ. Οικονομικών, τονίζοντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 10% του ΑΕΠ το 2009 στο 1% του ΑΕΠ περίπου το 2012. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν πάει χαμένες, υποστηρίζοντας ότι πλησιάζουμε στο τέλος.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα, τα μέγιστα, όπως είπε, σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, προειδοποίησε όμως παράλληλα πως «ο χρόνος τελειώνει και η κοινωνία έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα».
 
Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για μη επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα δεν έχει μειωθεί λόγω ύφεσης, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο τμήμα της αποτυχίας οφείλεται σε μέτρα που προκάλεσαν ύφεση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, τονίζοντας πως η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μίλησε επίσης στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης της Ευρωβουλής, αναφέρθηκε στις δύσκολες θυσίες των πολιτών. Επεσήμανε ωστόσο πως οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό ήταν επιβεβλημένες ανεξάρτητα από το Μνημόνιο. Επανέλαβε δε ότι στο σκέλος των εργασιακών η κυβέρνηση κατάφερε παρά τις πιέσεις της τρόικας να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Μαραθώνιος επαφών Σαμαρά
 
Στο μεταξύ, την άμεση εκταμίευση της δόσης, των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης που δικαιούται η χώρα, έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. O Έλληνας πρωθυπουργός, είχε συναντήσεις όλο το απόγευμα με ευρωπαίους αξιωματούχους, και φυσικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι.