Στην Αθήνα επιστρέφει την Τετάρτη η τρόικα προκειμένου έως την Κυριακή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε μετά τη λήξη του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα.

Ads

«Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά», ανέφερε σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημείωσε ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος -μετά και το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων- θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Στα δημοσιονομικά ζητήματα, όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά θέματα, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των stress tests των ελληνικών τραπεζών την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της Τρόικας παρά με εμάς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.