Έχοντας βάλει πολλά εμπόδια στο δρόμο προς τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να ρίχνουν την ευθύνη για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας που καλείται να δεσμευτεί σε σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Ads

«Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα. Ερωτήθηκαν αν η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί το προσχέδιο των θεσμών της τρόικας για τη συνέχιση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας. Η πλειονότητα των Ελλήνων απάντησε “όχι”. Είναι τώρα στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ερμηνεύσει τι θα σημαίνει στην πράξη αυτό το αποτέλεσμα. Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει λήξει και δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει σε σχόλιό του ο Στουμπ.

«Τα όργανα και οι κανόνες για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης παραμένουν αμετάβλητα», τόνισε ο Αλεξάντερ Στουμπ για τις επικείμενες συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

«Το κοντινό μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα. Ασχέτως του τι θα συμβεί στη συνέχεια, η προσαρμογή της οικονομίας της χώρας θα απαιτήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναρχίσουν μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να δεσμευτεί σε μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την βιωσιμότητα του χρέους. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός.

Ads