Σε «επικοινωνιακές ασκήσεις» προχωρά πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγελλε σε υψηλούς τόνους τα προηγούμενα χρόνια την κυβέρνηση Τσίπρα με επίκεντρο το εν λόγω ζήτημα, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα» αλλά και για «αναδιανομή της φτώχειας».

Ads

Τώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να ανακοινώσει και ο ίδιος τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Μόνο που πίσω από τις διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών περί «στοχευμένης διανομής» κρύβεται η δραματική μείωση τόσο του ποσού που θα διατεθεί όσο και των δικαιούχων.

Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,  κατά στη χτεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα».

«Και βλέπουμε τώρα και τι κάνει σε σχέση με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Θυμηθείτε τι έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, ότι δίνουμε ψίχουλα και ακολουθούμε μια επιδοματική πολιτική και τώρα τον άκουσα χτες να πανηγυρίζει γιατί θα δώσει μέρισμα 100-150 εκατομμύρια, δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό, σε 200.000 δικαιούχους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς θυμάστε σε πόσους δώσαμε πέρσι και πρόπερσι και μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα; Πέρσι δώσαμε 800 εκατομμύρια σε 3.700.000 δικαιούχους και πρόπερσι δώσαμε 700 εκατομμύρια σε 3.500.000 δικαιούχους και μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000 και θα δώσει 100-150 εκατομμύρια;

Δεν ξέρω, εγώ νομίζω ότι ωραία επαναλαμβάνω η επικοινωνία. Αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο κι αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την Κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν μια προπαγανδιστική πολιτική. Όταν στο τέλος της ημέρας δημιουργείς την αίσθηση ότι θα δώσεις ανάσες και προοπτική οικονομική στη λεγόμενη μεσαία τάξη αλλά αυτό που δίνεις εσύ δεν είναι ανάσες αλλά επιβαρύνσεις, δηλαδή τώρα δημιουργεί την προσδοκία ότι θα πάρουν κάποιοι μέρισμα.

Ads

Όταν θα πάρουν μόνο 200.000 ενώ πέρσι πήραν 3,5 εκατομμύρια, αυτά τα 3,5 εκατομμύρια που πήραν πέρσι φέτος δεν θα πάρουν, θα το θυμηθούν. Όταν η πολιτική σου ευνοεί 3,5 εκατομμύρια ενώ των άλλων ευνοεί 200.000 ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι στοχευμένα στους λίγους;»