Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είχε το πρωι της Τρίτης η αντιπροσωπεία της τρόικας στο πλαίσιο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Κέρματα κατά Τόμσεν και διαμαρτυρίες εργαζομένων, πριν την συνάντηση. Τα μέλη της τρόικας φυγαδεύτηκαν από την πλαϊνή πόρτα κατά την αποχώρησή τους. Επί της συνάντησης, σύμφωνα με διαρροές από το υπ. Οικονομικών η συνάντηση χαρακτηρίζεται διερευνητική και χωρίς αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού. Για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων ο Όλι Ρεν εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλες αισιόδοξος. 

Ads

 

Υπό «βροχή» κερμάτων

Στη ΓΑΔΑ προσήχθη πολίτης που πέταξε κέρματα προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν την ώρα που εισερχόταν στο Υπουργείο Οικονομικών.
 

Τα κέρματα δεν πέτυχαν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, καθώς είχε προλάβει να μπει στο Υπουργείο, αλλά έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητό του.
 

 
Λίγο αργότερα, αυτή τη φορά στο εσωτερικό του κτιρίου, δημιουργήθηκε νέα ένταση όταν υπάλληλοι υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που συστεγάζεται επιχείρησαν να εισβάλλουν στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, διαμαρτυρόμενοι στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
 
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ περίπου 40 άτομα κρατώντας μια ντουντούκα στο χέρι επιχείρησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στους εκπροσώπους της τρόικας κατά την διάρκεια της συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών επικράτησε μεγάλη ένταση κατά την έξοδο των εκπροσώπων της τρόικας, καθώς υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει το σημείο και φώναζαν συνθήματα (Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα) ενώ κτυπούσαν τα κάγκελα που τους χώριζαν.  

image

Ads

image

image
Φωτογραφίες: tvxs.gr

Τα στελέχη των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο και στη συνέχεια από μια «κρυφή» πόρτα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Τα αυτοκίνητα έκαναν όπισθεν στη στοά για να τα παραλάβουν καθώς έβγαιναν από τη πόρτα για να μπουν σε αυτά υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των υπαλλήλων. 

Κατά την συνάντηση

Σύμφωνα με διαρροές από το υπ. Οικονομικών η συνάντηση χαρακτηρίζεται διερευνητική και χωρίς αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού. Για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων ο Όλι Ρεν εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλες αισιόδοξος. «Η αξιολόγηση της τρόικας ξεκίνησε μόλις σήμερα. Ας τους αφήσουμε περιθώριο να εργαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ) ενημερώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013, ενώ έθεσαν και τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες νέα συνάντηση με πλήρη σύνθεση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
 
Στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε πως το βάρος έπεσε στα μέτρα του υπ. Εργασίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Σημείωσε πάντως «δεν συζητήσαμε για νούμερα και για προαπαιτούμενα. Ήταν η συνηθισμένη, πρώτη διερευνητική επαφή».
 
Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα. Την ίδια στιγμή θα επιχειρήσει να μην δεχτεί νέα μέτρα για το 2014 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό αλλά μόνο παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση «να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, με όποια επωνυμία επιχειρηθεί να επιβληθούν».

«Και επίσημα ο κ. Σαμαράς σφύριξε τη λήξη του επικοινωνιακού παιχνιδιού των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.  Στη χτεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η στρατηγική της υποταγής στους δανειστές θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ελπίζοντας σε δωράκια φιλανθρωπίας από την τρόικα» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα «προϊόν λογιστικής αλχημείας και σε ένα success story που υπάρχει μόνο στη φαντασία της». Την κατηγορεί δε για «προσήλωση στο μνημόνιο της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξοντωτικών φόρων».