Στον Πειραιά έφτασαν στις 7:10 το πρωί της Δευτέρας οι διασωθέντες μετανάστες από το τραγικό ναυάγιο στη Σάμο όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και συνεχίζουν να αγνοούνται άλλοι επτά. Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και οι σοροί των νεκρών.

Ads

 
Οι μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς συνοδεία. Τους υποδέχτηκαν μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων. Και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη συγκέντρωση υποδοχής στο λιμάνι με επικεφαλής την βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου.

image
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Βασιλική Κατριβάνου κατήγγειλε ότι κατά την άφιξη των μεταναστών δεν υπήρχε κανείς από την Πολιτεία για την παραλαβή τους, ενώ υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός χώρος για την φιλοξενία τους. Χαρακτήρισε εγκληματικό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.




Τι δήλωσε η βουλευτής στο ρ/σ Στο Κόκκινο

 
Οι Σομαλοί μετανάστες πρόκειται να φιλοξενηθούν από μέλη της κοινότητάς τους, ενώ οι Σύροι μεταφέρθηκαν με το ειδικό λεωφορείο του ΟΛΠ στον ΗΣΑΠ.
 
Ο 25χρονος Γιασίμ από τη Σομαλία που μίλησε στους δημοσιογράφους είπε ότι το σκάφος έβαλε νερά και ότι ο ίδιος βρέθηκε στη θάλασσα χωρίς να θυμάται περισσότερα. Ο ίδιος επιθυμεί να ταξιδέψει στη Νορβηγία, όπου έχει συγγενείς, γι’ αυτό και προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Κατέληξε λέγοντας ότι πλήρωσε 2.000 δολάρια για το ταξίδι.

image

image
 
Στους 34 από τους 36 διασωθέντες έχει χορηγηθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες προέκυψε ότι οι δυο εκ των διασωθέντων ήταν οι διακινητές. Το σκάφος φέρεται να ανήκει σε offshore εταιρεία. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Interpol και η συνεργασία των τουρκικών Αρχών καθώς το σκάφος αναχώρησε από μαρίνα των τουρκικών ακτών. Διερεύνηση σε βάθος για τα αίτια που οδήγησαν στην πρόσφατη τραγωδία  ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής των Σοσιαλιστών Ταϊνέκε Στρικ.

Ads