Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά, ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την εκτός νόμου δράση οργανωμένων ομάδων της Χρυσής Αυγής. Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας «προκειμένου να συζητηθεί η έξαρση της  νεοναζιστικής βίας  και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά το Κοινοβούλιο» ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Ads

Σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου περνούν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο κ. Παπούλιας αναμένετο να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε για την Παρασκευή στις 14:00.

Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας ζήτησε από χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εφόσον η κυβέρνηση απέρριψε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών κάτι που επέκρινε με σφοδρότητα η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω σήμερα επισημοποιώντας το αίτημα, σημειώνοντας επιπλέον, ότι ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος της Βουλής ανταποκριθεί ή όχι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει με τη νέα Σύνοδο Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. 

Μεϊμαράκης: Στην πρώτη γραμμή της μάχης η Βουλή

Ads

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα είναι «στην πρώτη γραμμή της μάχης» για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ευ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία λύση ώστε «να απομονωθούν πλήρως η βία και οι ακραίες φωνές» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη συναντίληψη που υπάρχει «θα δώσουμε προς τους πολίτες να καταλάβουν ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να προσπαθήσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε «να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως οι εκλογές του 2012 έγιναν μέσα σ’ ένα κλίμα έντασης και ο πολίτης δικαιολογημένα έδωσε μια τιμωρητική ψήφο, αλλά όπως είπε, θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να εξηγήσει ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας. «Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνο του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας.  Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις και αναγνώρισε ότι το Κοινοβούλιο καλείται να κάνει σήμερα το έργο του κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.