Επικίνδυνες διαστάσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς ψυχικά ασθενείς λαμβάνει η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία εφαρμόζουν το πρόγραμμα της ψυχικής μεταρρύθμισης. Η απόφαση για «πάγωμα» της χρηματοδότησης με κονδύλια του ΕΣΠΑ προκαλεί σωρεία αντιδράσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπου γίνεται λόγος για «συλλήβδην ενοχοποίηση» του θεσμού. Κριτική με πολιτικές προεκτάσεις στην υφυπουργό Υγείας. Ερωτηματικά γύρω από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Ads

«Έως ότου πιστοποιηθεί η διαφάνεια και η ορθή διαχείριση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου» σταματούν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στο χώρο της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη. «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία χρηματοδότηση άμεσα. Μιλάμε, λοιπόν, για οριστική ταφόπλακα στις δομές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το οποίο πρόσφατα είχε προχωρήσει σε εξώδικο κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (50%) με εύλογες συνέπειες στο έργο της ψυχικής αποκατάστασης, μάλιστα, εν μέσω κρίσης.
 
«Το Δίκτυο πάγια ζητά τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών από ορκωτούς λογιστές, όμως, προαπαιτούμενο όλων αυτών είναι να λειτουργούν οι δομές και να υπάρχει κάλυψη των αναγκαίων δαπανών. Αν η παραπάνω απόφαση οδηγήσει σε καθυστέρηση ακόμα και μιας εβδομάδας της χρηματοδότησης των 5 εκατ. ευρώ, που η απόφαση είναι προς υπογραφή από την Υφυπουργό, τότε η Υφυπουργός πρέπει να λάβει την πλήρη ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβεί στις δομές και τους ασθενείς μας», αναφέρουν στελέχη των φορέων, τα οποία κάνουν λόγο για «συλλήβδην ενοχοποίηση» του θεσμού: «Δεν μπορεί, επειδή πιθανώς να υπάρχουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης για ορισμένους, να καταδικάζεται και να ισοπεδώνεται όλο το σύστημα».
 
Η χρηματοδότηση των 5 εκατ. ευρώ όφειλε να έχει αποδεσμευτεί από το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κάλυψη δαπανών «ούτε για θέρμανση, ούτε για σίτιση αλλά ούτε και για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ», ενώ «οι εργαζόμενοι είναι πλέον απλήρωτοι για 6ο μήνα».
 
«Για το έτος 2012 μέχρι σήμερα οι φορείς έχουν επιχορηγηθεί με το ποσό των 42.154.000 ευρώ. Αναμένονται νέες επιχορηγήσεις από έσοδα που αντιστοιχούν στο 2% επί των προμηθειών του τομέα υγείας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου. Επίσης μέρος των δαπανών θα καλύψουν οι φορείς και από την είσπραξη του ειδικού ενοποιημένου νοσηλίου. Παράλληλα, καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων για το τρέχον έτος με σκοπό τη συνέχιση της ομαλής τους λειτουργίας», είχε απαντήσει το υπουργείο Υγείας (8 Νοεμβρίου) σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη.
 
Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή της ΔΗΜΑΡ, φέρεται να αγνοεί τις όποιες παραινέσεις προέρχονται από την Αγίου Κωνσταντίνου προς την κατεύθυνση μιας λιγότερο σκληρής στάσης στο θέμα της χρηματοδότησης λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει ένας γενικότερος σχεδιασμός στον τομέα της ψυχικής υγείας», έχει διαμηνύσει το κόμμα.
 
Σημειωτέον, η χαρακτηριστική καθυστέρηση απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ -όχι μόνο στη ψυχική υγεία- γεννά για τους εμπλεκόμενους φορείς ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.
 

  • Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (λεωφ.Αλεξάνδρας 196, Αμπελόκηποι) διοργανώνεται φόρουμ συζήτησης – επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Τριάντα Χρόνια Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση….και τώρα τι;» ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 92 14 816