Τον γύρο της Ευρώπης έχει αρχίσει να κάνει το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το TVXS.gr, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης και κυρίως ο μουσικός τύπος αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα στο τι συμβαίνει στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και στους έλληνες δημιουργούς μετά τα όσα συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν στο φως. 

Ads

Έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι τονίζουν τα απίστευτα υπέρογκα ποσά που εισέπρατταν οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ, αφήνοντας έκθετους τους δημιουργούς, τα χρέη που έχουν αφήσει, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ύστερα από τις εξελίξεις. Στο σύνολό τους τα άρθρα επικαλούνται ως πηγή το Tvxs, καθώς πρώτο δημοσίευσε την περιβόητη έκθεση και αποκάλυψε το σκάνδαλο

Ενδεικτικά αναφέρουμε το hypebot.com, το οποίο με τίτλο «Το πρόσφατο σκάνδαλο στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας θέτει το ερώτημα: Είναι αξιόπιστες εκπρόσωποι των καλλιτεχνών;»

image

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών συλλογικής διαχείρισης έχουν πολύ κακές επιδόσεις όταν πρόκειται για την υποστήριξη των καλλιτεχνών που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Μερικές φορές, δεν είναι μόνο θέμα της ανικανότητας, αλλά συχνά κάτι χειρότερο, όπως συνέβη στην Ισπανία, το Περού και την Ινδία και τώρα στην Ελλάδα. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως αρχικά, οι υπεύθυνοι της ΑΕΠΙ ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα ώστε ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί, αλλά τελικά αναγκάστηκαν. 

Πηγή του δημοσιεύματος είναι το tvxs: «The final report, obtained by Greek publication TVXS, reveals a capital deficit of around 20 million euros, which according to the publication means AEPI cannot meet its obligations».

Ανάλογο εκτενές ρεπορτάζ έχει και το πολύ γνωστό στον χώρο της μουσικής, της ψυχαγωγίας και της κοινής χρήσης αρχείων, torrentfreak.com, το οποίο μάλιστα συνεργάζεται με μεγάλα πρακτορεία, όπως τα CNN, New York Times, the Guardian and the LA Times.

image

Με τίτλο: «Τεράστιο σκάνδαλο καταπίνει τα ελληνικά πνευματικά δικαιώματα» σημειώνει πως τα πνευματικά δικαιώματα και οι δημιουργοί στην Ελλάδα είναι σε κρίση μετά από κυβερνητική έρευνα, που ανατέθηκε και βρήκε τεράστιες παρατυπίες στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας προστασίας. Μετά από έλεγχο, όπως αναφέρει, ανακαλύφθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει περισσότερα από 42 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στους καλλιτέχνες και βέβαια τονίζει τον απίστευτο μισθό του Διευθύνοντα Συμβούλου.

Επικαλούμενο κι αυτό το tvxs, αναφέρει την έκθεση, που αποκαλύπτει ένα έλλειμμα κεφαλαίων ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, στο οποίο η ΑΕΠΙ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως ούτε στις υποχρεώσεις της.

«Auditing restarted in September 2016 and was concluded on February 6th. The final report, obtained by Greek publication TVXS, reveals a capital deficit of around 20 million euros, which according to the publication means AEPI cannot meet its obligations».

Μεγάλο και το άρθρο στο βρετανικό IQ Magazine, iq-mag.net, με τίτλο «Αστυνομική επιδρομή στα γραφεία της ΑΕΠΙ», εξηγώντας αναλυτικά το σκάνδαλο, καθώς όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) κατηγορείται από τον εισαγγελέα για μη καταβολή 42 εκατ. ευρώ στα δικαιώματα.

Το δημοσίευμα επικαλείται το tvxs που έφερε στο φως το σκάνδαλο με όλα τα στοιχεία: «The Greek public prosecutor launched a fresh investigation into the finances of AEPI (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Hellenic Society for the Protection of Intellectual Property) following a report by TVXS that unearthed evidence of the society sitting on up to €42 million in unpaid royalties».

Μεταξύ άλλων και ο διεθνής ιστότοπος, musicbusinessworldwide.com, o οποίος με τίτλο «Η ελληνική Εταιρεία προστασίας και συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων εξετάζεται μετά από στοιχεία περί οικονομικών ατασθαλιών», περιγράφει τα γεγονότα και τις εξελίξεις μετά από «τις καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα που εμφανίστηκαν στον Τύπο», επικαλούμενο το tvxs, που αποκάλυψε τα παράνομα δάνεια σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα 42 εκατ. ευρώ των αδιανέμητων δικαιωμάτων.

image

«A report by TVXS claims to have discovered illegal loans to board members as well as €42m of undistributed royalties».