Θέμα ημερών είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, ενός θεσμού που έχει προβλεφθεί νομοθετικά εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν υλοποιείται. Η πρώτη εφαρμογή θα γίνει στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Ads

Ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης δίδει τη δυνατότητα, κάποιος να βρίσκεται κάποιες ώρες σε ελεγχόμενο χώρο και κάποιες ώρες να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο για απασχόληση, εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχιος Φυτράκης, εξηγώντας ότι αποτελεί ένα στάδιο ανάμεσα στον εγκλεισμό σε κλειστή φυλακή και την ελευθερία.

Ημιελεύθερη διαβίωση στον Κορυδαλλό 

Ειδικά για τον Κορυδαλλό, ο Ευτύχιος Φυτράκης είπε ότι αναζητήθηκε υποδομή και, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, βρέθηκε ένα οίκημα στο σύμπλεγμα του Κορυδαλλού, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως κατοικία του διευθυντή του καταστήματος κράτησης και εφόσον διαπιστώθηκε ότι πληροί τις προδιαγραφές, θα γίνει ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα για την εφαρμογή της ημιελεύθερης διαβίωσης.

Ads

Ήδη εκπονούνται οι μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες μετατροπές και οι πρώτοι κρατούμενοι να μπορούν να ενταχθούν στο θεσμό αυτό. Ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπογράμμισε πάντως, ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει για την υπαγωγή στο θεσμό της ημιελεύθερης απασχόλησης (να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής, να έχουν συγκεκριμένο υπόλοιπο, να πληρούν προδιαγραφές εμπιστοσύνης, να έχουν σταθερή απασχόληση έξω κλπ). «Θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να συμβάλει στην αντεγκληματική πολιτική και πιστεύω σήμερα να είμαστε έτοιμοι» είπε ο Ευτύχιος Φυτράκης.