Στον κλοιό της κακοκαιρίας συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα με το χιονιά να επιδεινώνεται την Τετάρτη και να διαρκεί έως την Πέμπτη. Πολλά είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως σε ορεινά χωριά που έχουν αποκλειστεί αλλά και στα νησιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτοφανή χιονόπτωση. 

Ads

Τρεις νεκροί 

Τρεις νεκρούς άφησε το κύμα κακοκαιρίας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 45 ετών. 

Στο Καρπενήσι, 58χρονος δημοτικός υπάλληλος ξεψύχησε την ώρα που καθάριζε από το πυκνό χιόνι το οδικό δίκτυο της περιοχής, με εκχιονιστικό μηχάνημα. 

Ads

Ένας 77χρονος που είχε χαθεί στα Πιτσιναίικα της ορεινής Ναυπακτίας αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε αργότερα, πιθανότατα από υποθερμία. 

Επίσης μια ηλικιωμένη στην Κομοτηνή πέθανε λόγω των αναθυμιάσεων από το μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί.  Με χιονοπτώσεις ξεκίνησε η εβδομάδα, για τη ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Η πρόγνωση του καιρού 

Το κύμα χιονιά θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη τη χώρα αύριο και μεθαύριο με τα φαινόμενα να εξασθενούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, από την Πέμπτη και μετά.

Επιδείνωση με δυνατές βροχές προβλέπονται για τα πεδινά και για την Κρήτη, ενώ για την Αττική, αναμένονται χιονοπτώσεις με επίκεντρο τα ανατολικά και τα βόρεια. 

Πολλά σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη κλειστά. Δείτε σε ποιες περιοχές

Για τους άστεγους παραμένουν ανοιχτοί οι θερμαινόμενοι χώροι που διαθέτουν οι δήμοι, καθώς και ορισμένοι σταθμοί του μετρό, ενώ θα συνεχιστεί η διανομή κλινοσκεπασμάτων σε όσους άστεγους αρνηθούν να μετακινηθούν σε κλειστούς χώρους. Αναμένονται ανακοινώσεις για τους πρόσφυγες. 

Σκόπελος και Αλόννησος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους σε Αλόννησο και Σκόπελο, οπού το χιόνι ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, με τα νησιά να έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

image

image

image

Πέρα από τα προβλήματα με το τηλέφωνο και το ρεύμα θα υπάρξουν προβλήματα και με το νερό, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος.

Κύμη: Χωρίς ρεύμα και νερό 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Κύμη Ευβοίας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ είκοσι χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

 

Το ύψος του χιονιού φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ στην παραλία το ένα μέτρο και σαράντα εκατοστά. Αγνοείται η τύχη κατοίκου του χωριού Ταξιάρχης, ενώ επιχειρείται απεγκλωβισμός φύλακα εργοστασίου της ΕΒΟ.

Λέσβος – Χίος: Νέες χιονοπτώσεις

Απίστευτη είναι η κακοκαιρία και σήμερα στη Λέσβο που χτύπησε νέα χιονοθύελλα. Στο νησί το χιόνι είχε 20 χρόνια να φτάσει στη θάλασσα. Στη Μόρια, δύο θερμαινόμενες σκηνές λειτουργούν για 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων 106 αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς, Χίου – Καρδαμύλων, Χίου – Βολισσού, Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

image

image

Ακυρώσεις πτήσεων και αποκλεισμένα χωριά στην Κρήτη

Στα Χανιά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Κλειστά παραμένουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου το θερμόμετρο  δείχνει μείον 16 βαθμούς.

Κλειστά σχολεία και στην Αττική

Στην Αττική, το πρώτο κουδούνι για το 2017 δεν χτύπησε σήμερα σε αρκετά σχολεία ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και αύριο. 

Θεσσαλονίκη: Πάγωσαν οι σωληνώσεις φυσικού αερίου

Προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού παρατηρείται στο 90% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον τεχνικό συστημάτων φυσικού αερίου, Γιάννη Κοντομήτρο, το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί «οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία έφτασε τους -6 βαθμούς Κελσίου. Τα περισσότερα σχολεία παραμένουν κλειστά όπως το ίδιο ισχύει για τα σχολεία σε κεντρική και δυτική Μακεδονία. 

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ