«Ένας ρυθμός ξεκινά από το Χαλέπι της Συρίας, ανεβαίνει στη Μικρά Ασία, γίνεται μικρασιάτικο τραγούδι ‘‘μάτια μου ,των ομματιών μου μάτια’’, κατεβαίνει στην Κρήτη ‘‘…κι αν εμου πούνε για χαρές / εγώ δε τσι γνωρίζω / τα βάσανά μου χαίρομαι / τσι πίκρες μου γλεντίζω…» και πηγαίνει στο Αιγαίο, μπολιάζεται και γίνεται ‘‘Έρι-Έρι’’». Των Σοφίας Μανώλη, Κωνσταντίνας Σπυροπούλου, Τάνιας Βουχάρα

Ads

Το παραπάνω απόσπασμα συμπυκνώνει την φιλοσοφία της επιτυχημένης παράστασης «Στον Γαλατά ψιλή βροχή» η οποία πήρε παράταση για ένα ακόμα διήμερο, 7 και 8 Ιουλίου, στον αίθριο χώρο του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206.

Συνδυάζοντας αφηγήσεις και τραγούδια, ο Πάνος Σκουρολιάκος με τη σκηνοθετική του επιμέλεια, μας μεταφέρει ένα άρωμα Ανατολής. Από τα κείμενα  της παράστασης ξεχωρίσαμε τον Μονόλογο του ράφτη του Θέμη Πάνου. Στην παράσταση ακούσαμε μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Έμορφη γλυκιά Πολίτισσά μου», «Μισιρλού», «Εγώ είμαι προσφυγάκι», «Το κρασί είναι η ζωή μου».

Η Θεοδοσία Στίγκα με την ιδιαίτερη φωνή της, ο δεξιοτέχνης στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν, η χαρισματική Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι και ο Φώτης Τσορανίδης με την κιθάρα του ταξίδεψαν το κοινό στις χαμένες πατρίδες .

Ads

Ποια ήταν όμως η αφορμή της παράστασης; «Αν και δεν έχω καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη», εξηγεί ο Πάνος Σκουρολιάκος στο tvxs.gr , «μέσω του θεάτρου έχω έρθει σε επαφή με την κουλτούρα αυτής και της Ανατολής, καθώς το κωνσταντινουπολίτικο θέατρο είναι σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου».

Επισημαίνει ότι δεν είναι μία παράσταση-μνημόσυνο αλλά  μία προσέγγιση του παρελθόντος μέσα από την εναλλαγή πραγματικών αφηγήσεων και τραγουδιών, που ερμηνεύουν πολύ σοβαροί σολίστες.

Η παράσταση ανασύρει μνήμες της εποχής χωρίς όμως να είναι κυρίαρχο το αίσθημα της μελαγχολίας. Το κωμικό στοιχείο που υπάρχει, οι ερμηνείες των τραγουδιών σε διαφορετικές γλώσσες οι δραματοποιημένες αφηγήσεις συγκινούν και αφήνουν το αίσθημα της χαρμολύπης.

Λίγο πριν το τέλος της παράστασης, ο Πάνος Σκουρολιάκος έβαλε τον κόσμο στο παιχνίδι της αφήγησης, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ωραία έκπληξη η γλυκιά γεύση από τα λουκούμια που μας προσέφεραν οι συντελεστές της παράστασης.