Στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγούνται οι 26 συλληφθέντες, που κατηγορούνται ότι εισέβαλαν στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, διακόπτοντας τη Λειτουργία της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων στην πόλη κατά τις προηγούμενες μέρες.

Ads

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για το πλημμέλημα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία.

Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Βρετανία και το Μαρόκο.

Οι αντιεξουσιαστές, που διαμαρτυρήθηκαν για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων στην πόλη, πέταξαν φέιγ βολάν και ήρθαν σε αντιπαράθεση με ορισμένους πιστούς, οι οποίοι αντέδρασαν στην παρουσία τους.

Ads

Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές των αντιεξουσιαστών, που βρίσκονταν ήδη στο προαύλιο χώρο του ναού. Συνολικά 26 άτομα προσήχθησαν. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν στη συνέχεια σε συλλήψεις για διατάρξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία. 

Σχολιάζοντας το περιστατικό ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράγματα».  

Σημειώνεται πως στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανήκει το εγκαταλειμμένο κτίριο του πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο τελούσε υπό κατάληψη μέχρι την εκκένωσή του από αστυνομικές δυνάμεις ύστερα από αίτημα της Μητρόπολης. Μάλιστα μετά την εκκένωση ξεκίνησαν άμεσα και οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου.