Ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα του ΣΔΟΕ καλείται σήμερα Τετάρτη ο  Σταύρος Παπασταύρου, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κλητεύεται υπό την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση δύο κακουργηματικών πράξεων που αφορούν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις όπως αυτή της τέλεσης φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο ίδιος κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος ερευνά την ενδεχόμενη εμπλοκή του Παπασταύρου σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκ. ευρώ στην τράπεζα HSBC.

Ο Παπασταύρου κλητεύεται ως ύποπτος μιας και το όνομά του εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Η υπόθεσή του αφορά ειδικότερα, σε κοινό λογαριασμό που διέθετε με τον πατέρα του που έχει πεθάνει, αλλά και τη μητέρα του η οποία, επίσης, κλητεύθηκε ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιοποίνων πράξεων.

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά φέρεται να υποστηρίζει ότι υπήρξε διαχειριστής λογαριασμού του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και τα κεφάλαια που καταγράφονται ανήκουν σε εκείνον. Ωστόσο, ως δεύτερος πληρεξούσιος στον επίμαχο λογαριασμό εμφανιζόταν ο πατέρας του και ως τρίτη η μητέρα του.

Ads

Πλέον καλείται να αποδείξει τον ισχυρισμό του, προσκομίζοντας στη Δικαιοσύνη το σχετικό πληρεξούσιο ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, ενώ θεωρείται βέβαιο πως τα ίδια έγγραφα αναμένεται να ζητηθούν και από τον Σ. Μιωνή ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.

Ο άλλοτε σύμβουλος του Μαξίμου επί κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει και μια δεύτερη υπόθεση, καθώς ο εισαγγελέας έχει διατάξει κατεπείγουσα έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο Παπασταύρου έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας στη διάρκεια κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπομπή ή μη του Σταύρου Παπασταύρου για ψευδορκία θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς.