Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί την Παρασκευή ο 24χρονος που πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε 43χρονο Αλβανό διαρρήκτη, στη συμβολή των οδών Σπύρου Παπαγεωργίου και Μιχαλοπούλου στην Παιανία. Ο 24χρονος κρατείται στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, ενώ δεν έχει καταθέσει ακόμα για το περιστατικό, καθώς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο 24χρονος δεν είχε πρόθεση να πυροβολήσει και πάτησε κατά λάθος τη σκανδάλη του όπλου. 

Ads

Εκτός από τον 24χρονο κρατείται κι ένας 52χρονος Αλβανός, σύμφωνα με την αστυνομία δεύτερος δράστης των διαρρήξεων.

 
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 02.50 περίπου τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Παιανία, δύο άτομα τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τους ενοίκους και τράπηκαν σε φυγή.
 
Λίγα λεπτά αργότερα, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν δεύτερη οικία σε κοντινό σημείο. Και σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες της οικίας, αλλά και γείτονες τους αντελήφθησαν, ήρθαν σε συμπλοκή μαζί τους και τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή.
 
Την 03.05 ώρα, ενημερώθηκε το Τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης και άμεσα στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, με πέντε περιπολικά οχήματα, ενεργώντας εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις για χρονικό διάστημα άνω των 35 λεπτών, χωρίς ωστόσο να εντοπισθούν οι δράστες.
 
Περίπου 40 λεπτά αργότερα, και ενώ λίγο πριν είχαν αποχωρήσει από το χώρο τα περιπολικά, οι δράστες επιχείρησαν να διαρρήξουν τρίτη οικία σε κοντινό σημείο με τις προηγούμενες οικίες. Έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και γείτονες της περιοχής που τους καταδίωξαν, με αποτέλεσμα ένας 24χρονος ιδιώτης, του οποίου την οικία οι δράστες είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν νωρίτερα, να πυροβολήσει με κυνηγετικό όπλο τον έναν από αυτούς, 43χρονο υπήκοο Αλβανίας και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Αμέσως μετά ο νεαρός παραδόθηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι διενεργούν προανάκριση για την υπόθεση.

Ads

Ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, δήλωσε ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να πυροβολήσει και να σκοτώσει το ληστή και πως είναι συντετριμμένος. Όσον αφορά στο συμβάν, ανέφερε πως ο φοιτητής πάτησε κατά λάθος τη σκανδάλη του όπλου επάνω στην καταδίωξη και αυτό εκπυρσοκρότησε.
 
Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα
 
Νωρίτερα, την πρόθεση του δήμου Παιανίας να υπερασπιστεί τον 25χρονος εξέφρασε ο αντιδήμαρχος της περιοχήςΧρ.Δάβαρης, σε δηλώσεις στο Βήμα 99,5.

«Η αυτοδικία δεν είναι λύση», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή το συμβάν, επισημαίνοντας πάντως πως η οργή των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. «Είναι κατανοητή η οργή των πολιτών, που αισθάνονται απροστάτευτοι, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η απουσία, πολλές φορές, του κράτους αποθρασύνει εγκληματικά στοιχεία. Με αποτέλεσμα οι πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Και είναι βέβαιο πως, κάτω από άλλες συνθήκες, κανένας δεν θα έφτανε σ΄ ένα τέτοιο σημείο υπέρβασης των νόμων», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η δολοφονία αλλοδαπού στην Παιανία καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την απόσυρση του κράτους από την προστασία των πολιτών. Είναι ένα ακόμη σύμπτωμα μιας κοινωνίας που βυθίζεται στην παρακμή. Η αυτονόητη καταδίκη εγκληματικών πράξεων, όπως και φαινομένων αυτοδικίας δεν αρκεί. Για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα απαιτείται η άμεση αντιστροφή της καθοδικής πορείας της χώρας».
 
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το αιματηρό περιστατικό η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως σε καμία περίπτωση «η δικαιολογημένη ανασφάλεια των πολιτών από την αύξηση της εγκληματικότητας και την αναποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών να την αντιμετωπίσουν», «δεν μπορεί σε ένα δημοκρατικό καθεστώς να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την αυτοδικία και την ένοπλη προστασία στο όνομα της “νόμιμης άμυνας”».
 
Καλώντας την Πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει τέλος πως «τα φαινόμενα παραβατικότητας από την αυξημένη και ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή στη χώρα μας απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις που φυσικά δεν μπορεί να είναι ούτε η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ούτε η γκετοποίηση περιοχών της Αθήνας».
 
Στο πλευρό του νεαρού δηλώνει ότι στέκεται ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως ήταν θέμα χρόνου να επιβληθεί η αυτοδικία, καθώς η Πολιτεία ολιγώρησε και «δεν μπορεί να υπηρετήσει τον πολίτη στο μέγιστο αγαθόν της ασφάλειάς του». «Σαφώς δεν πρέπει να περάσει η αυτοδικία. Όμως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπορεί να λεηλατεί, να βιάζει, να μπουκάρει σε σπίτια ο οποιοσδήποτε λαθρομετανάστης με την ησυχία του και την άνεσή του», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..