Σε τρεις κρίσιμες συνεδριάσεις του Αρείου Πάγου που ξεκινούν σήμερα κρίνεται η τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καλείται να αποφασίσει όχι για το αν οι τουρκικές κατηγορίες ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι βάσιμες, αλλά για το αν σαφείς ή αόριστες, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν το αίτημα έκδοσης τους στη γείτονα χώρα. Παράγοντας που καλούνται να εξετάσουν οι Αρεοπαγίτες  είναι το κατά πόσο μια πιθανή έκδοση τους θέτει τη ζωή τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.

Οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.

Ads

Το τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Οι 8 στρατιωτικοί στο Εφετείο αρνήθηκαν εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, απέκρουσαν τις κατηγορίες ως ψευδείς, εντελώς αόριστες και προσχηματικές, και δήλωσαν ότι τυχόν έκδοσή τους «ισοδυναμεί με καταδίκη εις θάνατον», τονίζοντας παράλληλα ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, ότι κινδυνεύουν με βασανισμό, δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Εξέφρασαν επίσης τη φοβία τους για την τύχη των οικογενειών τους.

Η ελληνική κυβέρνηση σε δίλημμα

«Δίλημμα» αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο για να ζητήσουν άσυλο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Όπως όμως σημειώνει η εφημερίδα, η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ένας ύποπτος παραβάτης κινδυνεύει να βασανιστεί κι έτσι «ο ίδιος ο Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνησή του πρόκειται να αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εγχώρια αλλά και στην Ευρώπη, σε περίπτωση που προχωρήσουν με την έκδοση, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου».

Πιέσεις για τη μη έκδοση των στρατιωτικών

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ και υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών από τη χώρα μας.

Με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ, οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δύο γνωστοί δικηγόροι, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με δηλώσεις τους εκφράζουν του φόβους και τις ανησυχίες τόσο για τις δίκες στον Άρειο Πάγο όσο και για την τύχη των 8 Τούρκων, ενώ διατυπώνουν έκκληση προς τους Αρεοπαγίτες ώστε «να υπερισχύσει το κράτος δικαίου και όχι η πολιτική σκοπιμότητα».