Εμβρόντητη έμεινε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όταν πληροφορήθηκε την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο του πολυόροφου ξενοδοχείου κοντά στην Ακρόπολη, το οποίο είχε προκαλέσει σάλο πριν λίγους μήνες, είχε γίνει διεθνής κινητοποίηση και είχαν συγκεντρωθεί 26.000 υπογραφές στην πλατφόρμα AVAAZ σε μία εβδομάδα, ενώ σχετικά αφιερώματα είχαν γίνει σε πολλά εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Μάλιστα η οικοδομική άδεια του κτιρίου ακυρώθηκε, υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, τον περασμένο Νοέμβριο στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου, μετά την αίτηση ακυρώσεως από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης.

Στην απόφαση ΣΤΕ είχε τονισθεί η σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων:

«Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, εξετάζεται αν το κτίσμα, εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Προστατευόμενο δε στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξη τους».

Ads

«Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η Διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (2004), δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης αυτής, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού».

Παρόλα αυτά και όπως αναφέρει η ΕΛΛΕΤ στην ανακοίνωσή της «εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου».

Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση με 3,37 εκατ. ευρώ ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα. «Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελλος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης», αναφέρει.

«Μάς προκαλεί συνεπώς κατάπληξη βάσει ποιων στοιχείων προέκυψε από την εταιρεία VASACO η εκτίμηση του κόστους επένδυσης των 11.200.000,00 Ευρώ για το οποίο (βάσει του ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με το ποσό ενίσχυσης των 3.370.000,00 Ευρώ για μία επένδυση μίας υπερμεγέθους ξενοδοχειακής μονάδας 299 κλινών» σημειώνει η Ελληνική Εταιρία, η οποία έχει ενημερώσει πρόσφατα και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της νέας διακινδύνευσης του Μνημείου της Ακρόπολης.

Επιπλέον έχει υποβάλει στις 7 Απριλίου ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης αίτηση θεραπείας της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 923/Β΄/18-03- 2020.