Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 92 συλληφθέντες της επανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας το βράδυ του Σαββάτου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ολοκληρώθηκε η πορεία αλληλεγγύης, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Αρχικά είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι δέκα από τους 92 κατηγορουμένους στην υπόθεση επανακατάληψης. Σημειώνεται ότι σωματείο κατηγορεί αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ για βίαη προσαγωγή μέλους του Δ.Σ. του. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 3,5 χιλιάδες, σύμφωνα με την Αστυνομία. 
 

Ads

Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, αφού ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Τους απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα ενώ υποχρεούνται κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σημειώνεται ότι δεν επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση.

Το απόγευμα, έληξε η πορεία των αλληλέγγυων στους συλληφθέντες της “βίλας Αμαλία” χωρίς να δημιουργηθεί επεισόδιο. Προηγήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία, μέχρι τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγη ώρα.  Σταδιακά ομαλοποιείται και η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας. Πάντως, αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας για την αποτροπή ενδεχόμενων επεισοδίων, καθώς ένα μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια. 

image

Ads

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε η πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και στους αυτοργανωμένους χώρους που πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές, πριν την ολοκλήρωσή της. Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν φραγμό με κλούβες επί της οδού Ευελπίδων, για να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων.Βασικό των σύνθημα των διαδηλωτών: «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους συλληφθέντες της Βίλα Αμαλίας». Λίγη ώρα πριν, είχε σημειωθεί μικροένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στους δρόμους. Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα 3.500 άτομα.

image

Καταγγελία από σωματείο για βίαιη προσαγωγή

Η Ανακοίνωση του Σωματείου Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, σύμφωνα με το Ιndymedia:

“ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΣΩΒΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Στις 12 το μεσημερι του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου 2013, κι ενώ ο συναδελφος Κ. Α., μέλος του ΔΣ του ΣΩΒΑ, περπατούσε στην οδό Ακαδημίας μεταξύ Χ. Τρικούπη και Ζ. Πηγής, κυκλώθηκε από ομάδα αστυνομικών ΔΕΛΤΑ, που απρόκλητα τον έριξαν κατω κι άρχισαν να τον κακοποιούν.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από συναδέλφους του ΣΥΒΧΑ που ειδοποίησαν το σωματείο μας. Στο τηλέφωνό του απάντησαν αστυνομικοί λέγοντας ότι τον “περιποιουνται”. Στη συνέχεια, τον συνάδελφο Κ.Α. παρέλαβε περιπολικό και σύμφωνα με πληροφορίες  έχει μεταφερθεί στο Μεταγωγών.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και τη βίαιη προσαγωγή του συναδέλφου μας. Καλούμε όλα τα αδελφά ταξικά σωματεία να συμπαρασταθούν. Απαιτούμε να σταματήσει καθε βιαιοπραγία της αστυνομίας σε βαρος του Κ.Α. και να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Ο πρόεδρος, το ΔΣ και μέλη του ΣΩΒΑ
12 Ιανουαρίου 2013 “

Πορεία στην Καμαρά Θεσσαλονίκης

Πορεία  πραγματοποιήθηκε και στην Καμαρά Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. 

image

Υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών προκάλεσαν άγνωστοι στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης σκορπίζοντας φέιγ βολάν, στα οποία εξέφραζαν την συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εκτόξευσαν αντικείμενα και προκάλεσαν ζημιές στις προσόψεις των υποκαταστημάτων της Eurobank και της Alpha Bank στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, κατήγγειλε το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου σε δημοσιογράφους στην Ευελπίδων, όπου βρίσκονται οι συλληφθέντες. Ούτε στους συγγενείς και στους αλληλέγγυους των συλληφθέντων επετράπηκε η είσοδος στο δικαστήριο. Επιπλέον, είχε εκδοθεί ανακοίνωση των 92 συλληφθέντεων  μέσα από τη ΓΑΔΑ,  η οποία δημοσιεύεται στο indymedia. Σε αυτή υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι η απολογία αναβλήθηκε για το Σάββατο, ώστε «να αναπληρωθεί η έλλειψη στοιχείων, με την πάση θυσία παραπομπή μας με βαριές κατηγορίες, έτσι ώστε να επουλωθεί το τρωθέν, από την ανακατάληψη της Villa Amalias, ηθικό της ΕΛ.ΑΣ.»  

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο εισαγγελέας μετέβη στη ΓΑΔΑ για τις καταθέσεις των συλληφθέντων και απέδωσε τις κατηγορίες της «διατάραξης κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά», και της εξύβρισης. Επίσης τους αποδίδεται η κατηγορία της απείθειας, επειδή 89 από αυτούς δεν έδωσαν δαχτυλικά αποτυπώματα, ενώ άλλοι τρεις δέχτηκαν να δώσουν αποτυπώματα, όμως οι δύο εξ αυτών δεν δέχτηκαν να φωτογραφηθούν.