Στον ανακριτή οδηγήθηκαν σήμερα οι 16 οροθετικές ιερόδουλες, οι οποίες κατηγορούνται κατά περίπτωση για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και παράβαση νόμου περί εκδιδόμενων. Μετά την απολογία τους, και οι 16 κρίθηκαν προφυλακιστέες. 

Ads

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη συλλόγων οροθετικών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των ιερόδουλων. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό, στα οποία αναγραφόταν: «Είμαστε οροθετικοί στην αξιοπρέπεια» και «Οι πελάτες άντρες εγκληματούν, οι γυναίκες φυλακίζονται».

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη εκδιδόμενη θετική στον ιό HIV εντοπίστηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, μετά από υγειονομικό έλεγχο. Εις βάρος της σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος αγνώστου αριθμού προσώπων.

 
Η ΕΣΗΕΑ για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών
 
«Ο νόμος προστατεύει και απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως μεταξύ άλλων και εκείνων που αφορούν την υγεία και την προσωπικότητα του ατόμου. Δημοσιοποίηση επιτρέπεται μόνο από την εισαγγελική αρχή, η οποία ενεργεί στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης ή για την εξυπηρέτηση των αναγκών της λειτουργίας με σκοπό τη βεβαίωση εγκλημάτων, που τιμωρούνται ως κακουργήματα ή πλημμελήματα και ιδίως εγκλημάτων κατά της ζωής. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται η προηγούμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ.
 
«Η επίκληση της γενικής αρχής της προστασίας του κοινωνικού συνόλου δεν δικαιολογεί τη σκοπιμότητα της εισαγγελικής εντολής για τη δημοσιοποίηση χωρίς άδεια της Αρχής ιατρικών δεδομένων αφ’ εαυτών απορρήτων. Είναι φανερό ότι ο χρόνος και ο τρόπος, που επιλέχθηκαν για την προβολή ενός πράγματι χρόνιου κοινωνικού προβλήματος και τη διαπόμπευση των γυναικών αυτών, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συμβάλλει στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Εάν δεν ήταν υποκριτική η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας θα έπρεπε να υπάρξει και δημοσιοποίηση και των στοιχείων όλων όσων διαπιστώθηκε ότι κατέστησαν οροθετικοί από την επαφή με τα συγκεκριμένα άτομα. Και τούτο διότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι ο ίδιος ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τη κοινωνική τάξη του πάσχοντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
«Το Δ.Σ. με λύπη του διαπιστώνει ότι εφημερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες συνήργησαν στο δημόσιο εξευτελισμό ορισμένων γυναικών καταπατώντας κάθε έννοια του κώδικα δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής των δημοσιογράφων» καταλήγει.

Ads