Ζητείται εταιρία, ημερομηνία εκλογών και… κόμμα: Η κατάσταση στη ΝΔ κινδυνεύει να βγει οριστικά εκτός ελέγχου, με την διαδικασία για την εκλογή προέδρου να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα και με τον εσωτερικό εμφύλιο φατριών και στρατοπέδων να εξαντλεί και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Η περίφημη Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος δεν κατάφερε ούτε και χθες να καταλήξει σε εταιρία και ημερομηνία για διεξαγωγή των εκλογών, ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά από μια εμφυλιοπολεμική ανταλλαγή επιστολών με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαπιμίκο και τα σενάρια που θέλουν την εκλογή αρχηγού να μετατίθεται για – τουλάχιστον – τις αρχές του νέου έτους να φουντώνουν.

Η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, στο τραπέζι βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες οι προτάσεις δύο εταιρειών με τη μία να δείχνει εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου και την άλλη στις 10 Ιανουαρίου, ουδείς όμως εγγυάται και πάλι ότι θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις εντός του 24ώρου. 

Εάν, δε, το αρνητικό σενάριο επαληθευθεί και η ΚΕΦΕ καταλήξει άπρακτη και σήμερα, τότε θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, να γίνει η εκλογή αρχηγού στις 13 Δεκεμβρίου και η μετάθεση για μετά τις γιορτές δείχνει μονόδρομος.

Ads

Υπέρ της άμεσης εκλογής – «ακόμη και… χειρόγραφα», σύμφωνα με κομματικές πηγές – πιέζουν έντονα ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στον αντίποδα, οι έτεροι δύο εκ των υποψηφίων προέδρων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρονται προβληματισμένοι για το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η διαδικασία σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και υπό το κλίμα κατάρρευσης που έχει διαμορφωθεί στη ΝΔ. 

Με το σκεπτικό αυτό, ζητούν να διασφαλιστεί απολύτως η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της διαδικασίας, να επιλεγεί η εταιρεία με προσοχή και, εάν είναι αναγκαίο, να μετατεθεί η εκλογή για μετά την Πρωτοχρονιά.

Σ’ αυτό το σκηνικό, στο τραπέζι μπαίνουν ξανά και εισηγήσεις για έκτακτο συνέδριο και εκλογή μεταβατικής ηγεσίας μετά τις γιορτές, με στόχο την εκλογή προέδρου στο τακτικό συνέδριο του καλοκαιριού – προοπτική, πάντως, που απορρίπτεται κατηγορηματικά από τις περισσότερες πλευρές, καθώς θα άλλαζε τους όρους ανάδειξης νέου αρχηγού μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας.

Εν ολίγοις ο, υπαρξιακός πλέον, φαύλος κύκλος της ΝΔ δεν δείχνει να έχει τέλος, σε αντίθεση με το «πνεύμα ενότητας» που άπαντες οι πατριάρχες της παράταξης επικαλούνται…