Η κυβέρνηση αδειάζει για πολλοστή φορά τον Αδωνι Γεωργιάδη, το βασικό πρόβλημα όμως είναι πως – επίσης για πολλοστή φορά – αφήνει μετέωρη και την αγορά.

Ads

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με την πρωινή της δήλωση έβαλε φρένο στην χθεσινή προαναγγελία του υπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα του λιανεμπορίου το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου, ενώ τα τελευταία μηνύματα από τους επιδημιολόγους κάνουν την εικόνα ακόμη πιο χαοτική: Τόσο ο δείκτης θετικότητας στα ημερήσια τεστ κορονοϊού όσο και το ιϊκό φορτίο στα λύματα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων κάτω από το φράγμα των 2.500 ημερησίως – γεγονός, που οδηγεί σε εισηγήσεις για παράταση του lockdown ακόμη και κατά έναν μήνα.

Ο δείκτης θετικότητας σήμερα, με τα κρούσματα να φθάνουν στα 2.633, ήταν 5,08% με όριο συναγερμού το 4% και με όριο ασφαλείας το 2%.  Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει, κατά τις πληροφορίες, προειδοποιήσει επίσης την κυβέρνηση πως όσο τα κρούσματα διατηρούνται πάνω από το επίπεδο των 1.000 έως 1.500 ημερησίως δεν μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία της Αττικής στον βαθμό που θα επέτρεπε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο ήταν 443, αυξημένες κατά 13.59% σε σχέση με χθες, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

Ads

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρρηγιάννης μιλώντας στο MEGA. «Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική», πρόσθεσε, «είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν».

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, επίσης, προειδοποίησε πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, της Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο δείχνουν πως τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν δουλεύουν και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Με αυτά τα δεδομένα τόσο το σχέδιο Γεωργιάδη για άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στον Μάρτιο, όσο και οι υποσχέσεις Θεοχάρη για άφιξη των πρώτων τουριστών από τις αρχές Απριλίου δείχνουν απολύτως μετέωρες.

Ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης αναδιπλώθηκε μετά το άδειασμα από την κυβερνητική εκπρόσωπο και δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», προκαλώντας νέο κύμα σύγχυσης στον κόσμο του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Και οι δύο κλάδοι εκπέμπουν πλέον δραματικό σήμα κινδύνου καθώς όλο και περισσότεροι μένουν εκτός των μέτρων στήριξης – επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές συμβάσεων – και, ταυτόχρονα, είναι εγκλωβισμένοι στο καθημερινό κυβερνητικό αλλαλούμ.

Την ίδια ώρα, τα χρέη της πανδημίας τρέχουν και συσσωρεύονται και ουδείς σχεδιασμός υπάρχει για την επόμενη μέρα:  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς την εφορία θα φθάσουν το 2021 σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία ένας στους τέσσερις έλληνες δεν πληρώνει πλέον ή δεν εξοφλεί τον φόρο εισοδήματος, περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αποδίδουν το σύνολο του ΦΠΑ, ένας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνει τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ και μία στις οκτώ επιχειρήσεις δεν καταβάλλει το σύνολο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.