Απροθυμία διαπιστώνουν οι ξενοδόχοι μεταξύ των γιατρών για την υγειονομική κάλυψη των ξενοδοχείων σε περίπτωση κρούσματος κοροναϊού.

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, αυτό συμβαίνει λόγω του προβληματικού νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει κάθε ξενοδοχείο που διαθέτει άνω από 50 κλίνες, να έχει σύμβαση με γιατρό.

Οι πέντε βασικοί λόγοι της απροθυμίας των γιατρών σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι οι παρακάτω:

Η αστική ευθύνη που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που ένας τουρίστας αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό και δεν καλυφθεί ορθά υγειονομικά λόγω των συνθηκών, ή παρουσιάσει επιπλοκές.

Ads

Μπορεί οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους να έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλύπτονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει για συνεργασίες με τα ξενοδοχεία.

Η διαθεσιμότητα. Οι γιατροί που θα συνεργασθούν με ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι επί 24ωρου βάσης, γεγονός που δυσκολεύει το ιδιωτικό έργο τους ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η ασάφεια για τις αμοιβές και για το ακριβές πλαίσιο εργασίας, αφού δεν έχουν καθοριστεί κατώτατα όρια αποζημίωσης για το ιατρικό προσωπικό που θα ασχοληθεί. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν Ιατρικοί Σύλλογοι που σπεύδουν. να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με επιμελητήρια ξενοδόχων, ώστε να προστατεύσουν τα μέλη τους από χαμηλές αμοιβές.

Πολλά νησιά δεν έχουν νοσοκομεία αλλά μόνο Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία.

Η πιστοποίηση που πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά οι γιατροί που θα συνεργαστούν με καταλύματα. Μέχρι τις 20 Ιουνίου έπρεπε να την είχαν λάβει όσοι συνεργαστούν με ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και μέχρι 5 Ιουλίου όσοι συμβληθούν με εκείνα της 6μηνης διάρκειας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας, δήλωσε στο Έθνος ότι υπάρχουν νησιά που δεν διαθέτουν καν ιδιώτη γιατρό όπως είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ή δεν διαθέτουν ξενοδοχείο για να ορισθεί ως κατάλυμα καραντίνας. «Στον Άγιο Ευστράτιο μάλιστα υπάρχει μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο όπου θα πρέπει να μεταφέρονται τα πιθανά κρούσματα. Συνεπώς καταστρατηγούνται ήδη οι οδηγίες ου ΕΟΔΥ» σημειώνει.

Διαμαρτύρονται όμως και οι ξενοδόχοι για την επιβάρυνση που θα έχουν για την κάλυψη του κόστους συνεργασίας με γιατρούς, αφού θα πρέπει να το καλύψουν με χρήματα από την τσέπη τους, σε μία περίοδο που είναι άγνωστο εάν θα έχουν πλήρη κάλυψη στα δωμάτιά τους. Γι αυτό άλλωστε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα από το υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη έχει υπό την υγειονομική «ευθύνη» της 24 νησιά, ενώ συνολικά υπάρχουν 500 γιατροί – μέλη στον Σύλλογο. Το ζήτημα είναι ότι ανάμεσα στα 24 νησιά υπάρχουν 15 που διαθέτουν μόνο περιφερειακό ιατρείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγειονομική κάλυψη και των τουριστών.

«Το πρόβλημα ανεύρεσης γιατρών είναι κατεξοχήν δικό μας πρόβλημα εδώ στις Κυκλάδες καθότι 15 νησιά δεν έχουν καν νοσοκομείο. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες σε κάθε νησί. Για παράδειγμα η Σύρος έχει νοσοκομείο, όπως και η Σαντορίνη. Όχι όμως η Σίκινος, η Ανάφη, η Κίμωλος, η Αντίπαρος και άλλα νησιά» λέει στο ‘Εθνος.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος αλλά και οι ξενοδόχοι θα θέλαμε να έχουμε ιατρική κάλυψη και σε καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες, αλλά δεν είναι εύκολο φυσικά». Σε ό,τι αφορά στα αίτια της άρνησης των γιατρών να συνδράμουν στην τουριστική περίοδο, η κ.Βούλγαρη εξηγεί: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς για τους γιατρούς γι αυτό δεν πάνε. Επίσης είναι και το θέμα της αστικής ευθύνης. Επειδή θα πρόκειται για αλλοδαπούς που μπορεί να διαθέτουν ιδιωτικές ασφάλειες με απαιτήσεις κλπ. Από την άλλη όμως και οι ξενοδόχοι καλούνται να λειτουργήσουν με δύσκολα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά έναν γιατρό για 24 ώρες. Πώς να τον πληρώσουν… Και ο γιατρός από την πλευρά του πως να απαντά επί 24ωρου βάσεως στα τηλέφωνα. Ούτε στους ασθενείς του που τους γνωρίζει δεν μπορεί να είναι όλη την ημέρα σε επιφυλακή. Δεν θα μπορεί ούτε να αρρωστήσει.».

Στη Ρόδο υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου των Ξενοδόχων προκειμένου να διασφαλισθούν οι αμοιβές των γιατρών αλλά και οι όροι συνεργασίας για την τουριστική περίοδο. Όπως αναφέρει στο Έθνος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης: «Με το μνημόνιο ορίσαμε τις κατώτατες τιμές για τις αμοιβές των γιατρών. Ενδεικτικά να σας πως ότι από 50 μέχρι 100 κλίνες θα αμείβονται με 300 ευρώ και μετά κλιμακωτά. Από 100 μέχρι 250 κλίνες στα 400 ευρώ, μέχρι 1200  ευρώ σε πάνω από 500 δωμάτια. Πρόκειται για μία πάγια αντιμισθία που θα δίνει ο ξενοδόχος στο γιατρό για τη συνεργασία του και την παροχή ιατρικής κάλυψης. Θα αμείβεται όμως και ανά πράξη και περίπτωση ανάλογα με το συμβόλαιο που θα κάνει ο ίδιος με τον ξενοδοχείο ή αν πληρώνεται από τον τουρίστα».