Το ακούσαμε πλέον και από δημόσια χείλη. Το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού μπαίνει επισήμως υπό αίρεση, μετά και την ανακοίνωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στα κράτη που θα επανεξετάσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών.
 
Κατόπιν αυτής της δήλωσης και με δεδομένη τη σημαντική μείωση στις παραδόσεις της συγκεκριμένης εταιρίας προς τις χώρες της ΕΕ αλλά και τον αρχικό σχεδιασμό της Ελλάδας που προέβλεπε το 1/5 των εμβολίων της να είναι AstraZeneca, όλο το σχέδιο μοιάζει να είναι «στον αέρα»
 
Υπενθυμίζεται πως ήδη η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία (μέσω του προέδρου της Μανουέλ Μακρόν) έχουν προχωρήσει σε συστάσεις σχετικά με τη μη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών ή άνω των 65 ετών, λόγω έλλειψης ερευνητικών δεδομένων.
 
Μπορεί η κα. Θεοδωρίδου να συμπλήρωσε ότι «σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτήν τη σύσταση», αλλά μέχρι να συμβεί αυτό η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει στα εμβόλια της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Ειδικά αν θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς για να διαψεύσει το Politico που εκτίμησε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η χώρα μας τον Σεπτέμβρη θα έχει εμβολιάσει μόλις το 23% του πληθυσμού της, και να ελπίζει σε μερικό έστω άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, πριν τα πράγματα στην οικονομία γίνουν πολύ χειρότερα.
 
Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός της Ελλάδας που είχε εξαγγελθεί για τα εμβόλια είχε ως εξής:
 
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις
 
«Τη μπάλα» στα κράτη έχει πετάξει ο ΕΜΑ
 
Οι ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι δε θα χορηγήσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα δημιούργησαν αυτόματα την απορία σχετικά με το γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο αυτό για όλους τους ενήλικες.
 
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η στάση του ΕΜΑ πάνω στο εμβόλιο της AstraZeneca είναι σε παρόμοιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση της κας. Θεοδωρίδου, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία γι’ αυτές τις ηλικίες αλλά μάλλον θα υπάρξουν.
 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της έγκρισης ο ΕΜΑ έγραφε:
 
«Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα. Ωστόσο αναμένεται να παρέχει προστασία δεδομένου του ότι έχει παρατηρηθεί ανοσιακή απόκριση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, βασισμένη στην εμπειρία με άλλα εμβόλια».
 
«Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια σε αυτόν τον πληθυσμό, οι επιστήμονες του ΕΜΑ θεώρησαν ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε μεγαλύτερους ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από εν εξελίξει μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων συμμετεχόντων».