Στον «αέρα» βρίσκονται εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 678 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, που αφορούν σε πληρωμές του 2012, λόγω του αδιεξόδου του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013.

Ads

 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απόσχει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα 9 περίπου δισ. ευρώ που έχει προκύψει κατά το τρέχον έτος.
 
Σημειώνεται πως η συμφωνία επί της τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2012 έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προϋπόθεση προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2013.
 
Ο Γιώργος Παπαστάμκος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Προϋπολογισμών, τονίζει πως η καταβολή των πληρωμών των 9 δισ. ευρώ αποτελεί ανειλημμένη νομική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, καθώς πρόκειται για λογαριασμούς που έχουν ήδη κατατεθεί από τα κράτη μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν σε πραγματικά ποσά.
 
Παράλληλα χαρακτηρίζει αδιανόητο το να εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασυνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της, «ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία θεσμικά της όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλούν με κάθε ευκαιρία κράτη και κυβερνήσεις για την ασυνέπειά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ε.Ε.».
 
«Το αδιέξοδο για τον Προϋπολογισμό του 2012 συνιστά προάγγελο των διαπραγματεύσεων για τον Προϋπολογισμό του 2013, αλλά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020», προσθέτει, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε εκ νέου χθες «αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του».