Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τα γραφεία της Eλληνικός Χρυσός πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Ads

Οι μεταλλωρύχοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία και έφθασαν στην Αθήνα νωρίς το πρωί με οκτώ πούλμαν.

Έκλεισε η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Μεσογείων, που είχε κλείσει από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι την οδό Μιχαλακοπούλου, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον γγ του υπ. Περιβάλλοντος. «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα». Αυτό δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Ads

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα». Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Την κάθοδο στην Αθήνα και σαρανταοκτάωρη απεργία είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, διεκδικώντας τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την αδειοδότηση που έχει ζητήσει η εταιρεία χρυσού για τις Σκουριές, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι να έχουν «αντικείμενο εργασίας». Ακούγονται συνθήματα όπως «Δώστε μας τις άδειες να πάμε στις δουλειές και άντε στα τσακίδια να γίνουν εκλογές», «Σκουριές, χρυσός, ευήμερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία».

image

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού. Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση».

image

Υπενθυμίζεται ότι η καναδική εταιρεία διεμήνυσε πως σε περίπτωση που έως την Πέμπτη δεν τους δοθεί από την κυβέρνηση η άδεια για τις Σκουριές, τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ανάκληση των εργασιών κατ’ αρχάς στο έργο των Σκουριών. Στο συγκεκριμένο μεταλλείο εργάζονται 520 άτομα.  Παράλληλα, από την εταιρεία κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, υποστηρίζοντας ότι το Μαξίμου παίζει με τον χρόνο. Αναφέρουν ακόμη ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αφορά την εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι.

Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. «Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

image